ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ – Ο ΑΧΑΪΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ!

Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα μέρος παρθένο, που η ίδια η φύση αποφάσισε να δημιουργήσει και παραμένει ανεπηρέαστο από την ανθρώπινη παρουσία. Με τα χρώματα να διαφέρουν από εποχή σε εποχή, η λίμνη Τσιβλού συμπληρώνει μία ολόκληρη παλέτα, με τα αστραφτερά νερά της να αντικατοπτρίζουν τα, φυλλοβόλα και μη, δένδρα που την περικλείουν.

Βρίσκεται στο εθνικό πάρκο του ορεινού όγκου Αροάνια (Χελμός), 25 χιλιόμετρα νότια από την Ακράτα Αχαΐας και είναι αναγνωρισμένο και προστατευμένο από την UNESCO.

Αν και στις μέρες μας είναι ένας εξαιρετικός χώρος αναψυχής, η ιστορία της είναι αρκετά δραματική. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, πριν από 105 χρόνια έρεε ο ποταμός Κράθης. Μία από τις πηγές του είναι τα Ύδατα της Στυγός, όπου κατά την μυθολογία, βρισκόταν το αθάνατο νερό στο οποίο βάπτισε η Θέτις τον Αχιλλέα, κρατώντας τον από την φτέρνα, κάνοντάς τον άτρωτο εκτός από αυτό το σημείο. Το 1913 λοιπόν μια τρομερή, ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα, κατολίσθηση έφραξε τον ποταμό και καταπλάκωσε το χωριό Τσιβλός, Ευτυχώς υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια, αρκετό καιρό πριν, και τα χωριά είχαν σχεδόν εγκαταλειφθεί. Με το πέρασμα των χρόνων, η φύση ζωγράφισε πάνω στην καταστροφή, φυτρώνοντας πεύκα (μαύρη πεύκη) και πλατάνια (πλάτανος ο ανατολικός) και έχουμε σήμερα αυτόν τον θησαυρό.

Σήμερα το βάθος της είναι περίπου 30 μέτρα, εξαιτίας φυσικών προσχώσεων που γίνονται, ενώ το αρχικό της βάθος ήταν περίπου 80 μέτρα. Η περίμετρός της είναι 1,8 χιλιόμετρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων.  Περιμετρικά υπάρχουν πολλοί χώροι για πικ νικ, μονοπάτι για περπάτημα, δρόμος για ποδήλατο, και οι αμφίβιοι μπορούν να δοκιμάσουν κολύμπι, όντας μία από τις πιο καθαρές λίμνες της Ελλάδος, καθώς και βόλτες με καγιάκ. Ύστερα μπορείτε να σβήσετε την κούραση σας με τοπικό τσίπουρο στην ταβέρνα «Ο παράδεισος» που βρίσκεται στις όχθες της ή να επισκεφθείτε το γειτονικό χωριό Ζαρούχλα, όπου υπάρχει και επιλογή διαμονής.

Καθοριστικό ρόλο στην τουριστική της ανάπτυξη παίζει η προσβασιμότητά της, καθώς βρίσκεται 30 λεπτά από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, 40 λεπτά από την παραλία της Ακράτας, 1 ώρα και 25 λεπτά από το λιμάνι της Πάτρας και σχεδόν 2 ώρες από την Αθήνα.

Λίμνη Τσιβλού λοιπόν, ιδανική επιλογή για μονοήμερη εκδρομή, είτε είστε φίλος της περιπέτειας, είτε απλά θέλετε να ξεφύγετε από τους καθημερινούς ρυθμούς. Η φύση σας υποδέχεται με «καταπράσινες» αγκαλιές!