ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ!

Έχετε αναρωτηθεί γιατί η Ελλάδα είναι από τις πιο όμορφες χώρες παγκοσμίως? Είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να μου απαριθμήσετε πολλούς λόγους αλλά θα σταθώ σε έναν. Είναι από τις ελάχιστες χώρες, που, σε τόσο μικρή έκταση, έχει τόσο ποικιλόμορφο ανάγλυφο. Λίμνες, ποτάμια, βουνά και θάλασσα μπερδεύονται με κάθε ευκαιρία, δημιουργώντας εκπλήξεις σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο!

Μία από αυτές θα συναντήσετε και στην βόρεια Πελοπόννησο, στην περιοχή της Ακράτας. Εκεί εκβάλλει την κοίτη του στα νερά του κορινθιακού κόλπου ο μυθικός ποταμός Κράθης. Οι πηγές του βρίσκονται στην ανατολική κορυφή του όρους Χελμού. Είναι τα Ύδατα της Στυγός, όπου σύμφωνα με την μυθολογία, ήταν το αθάνατο νερό και μία από τις πύλες του Άδη. Σε αυτό το σημείο, η Θέτιδα βάπτισε τον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα, κρατώντας τον από την φτέρνα, το οποίο ήταν το μόνο τρωτό σημείο του σώματος του. Αυτός ο «αθάνατος» ποταμός λοιπόν διασχίζει ένα μοναδικό φαράγγι μέχρι να αποθέσει τα νερά του  στην απεραντοσύνη της θάλασσας!

Το πιο βατό και όμορφο κομμάτι του είναι στα τελευταία του χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα, εισέρχεστε στον ποταμό από την θέση «φούρνοι». Περπατάτε παράλληλα με την κοίτη του μέχρι που γίνεται πολύ στενό και μπαίνετε μέσα στο φαράγγι. Από εδώ ξεκινά το απόκοσμο τοπίο! Απόκρημνοι, κάθετοι βράχοι δεσπόζουν ακριβώς από πάνω σας. Ο αέρας γίνεται δροσερός έως κρύος την άνοιξη και το φθινόπωρο. Στη διαδρομή θα βρείτε σίγουρα καβούρια, βατράχους, μικρά ψάρια, περιστέρια αν κοιτάξετε ψηλά (εξ’ ου και το όνομά του) και υπάρχει περίπτωση να συναντηθείτε με κάποιο φίδι που βρήκε καταφύγιο από την ζέστη του καλοκαιριού. Καθώς προχωράτε θα αρχίσετε να ακούτε έναν ήχο, αδιευκρίνιστο στην αρχή, ο οποίος γίνεται ολοένα και δυνατότερος. Θα σας λυθεί η απορία μετά την επόμενη στροφή, όπου θα εμφανισθεί μπροστά σας ένας καταρράκτης 25 περίπου μέτρων σε σημείο που το πλάτος του ποταμού δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα. Ακριβώς από πάνω βρίσκεται ένα γεφυράκι που ενώνει τις δύο κορυφές. Σκηνικό που θα μπορούσε να έχει πρωταγωνιστίσει σε πολλές υπερπαραγωγές! Για τους μικρούς μας φίλους το ταξίδι τελειώνει εδώ και ξεκινά η επιστροφή από την ίδια διαδρομή. Οι ομάδες ενηλίκων μπορούν να προσπεράσουν τον καταρράκτη και να συνεχίσουν στο δεύτερο κομμάτι της διαδρομής. όπου το πλάτος αρχίζει να αμβλύνεται αλλά πουθενά δε ξεπερνά τα 10 μέτρα περίπου. Η συνολική διαδρομή διαρκεί περίπου 2-3 ώρες.

Να σημειωθεί ότι το φαράγγι είναι προσπελάσιμο, ανάλογα με την ποσότητα βροχόπτωσης, από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο περίπου.

Είναι ξεκάθαρα ένα από τα πιο μυστικά και, συνάμα, εξωγήινης ομορφιάς τοπία της ελληνικής γης! Ανακαλύψτε το!