ΑΡΚΑΔΙΑ-ΜΑΙΝΑΛΟ
Εξερευνώντας το βουνό του Πάνα

165€/άτομο

Η εξόρμησή μας με λίγα λόγια

Το Μαίναλο είναι βουνό της Πελοποννήσου στον νομό Αρκαδίας με υψηλότερη κορυφή την Οστρακίνα στα 1.981 μ. Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Αρκαδίας. Περιβάλλεται, στα ανατολικά από τα όρη Ολίγυρτος, Τραχύ, Λύρκειο και Αρτεμίσιο, βόρεια από τα Αροάνια και τον Ερύμανθο, δυτικά από την Μίνθη και το Λύκαιο και νότια από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα.

Το Μαίναλο συναρπάζει με τη μοναδική φυσική ομορφιά του, φιλοξενεί πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ενώ επιβλητικές εικόνες δημιουργούν τα φαράγγια και τα φυσικά περάσματά του. Για τους λόγους αυτούς το οικοσύστημα του ορεινού αυτού όγκου της Αρκαδίας έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.

Περί τον 10 αιώνα άρχισε να αναπτύσσεται εκεί, και ιδιαίτερα στο φαράγγι του Λούσιου, ο μοναστικός βίος. Μονές όπως η Μονή Φιλοσόφου, η Μονή Αιμυαλών και η Μονή Προδρόμου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Το όνομα Μαίναλον σήμαινε κατά την αρχαιότητα την “ιερή μανία της άγριας φύσης”. Πρόκειται για βουνό με μακραίωνη ιστορία, καθώς εδώ οι αρχαίοι Αρκάδες έκτισαν σημαντικές πόλεις τους, όπως ο Ορχομενός, η Μαντίνεια, η Υψούς και η Τεγέα. Στην περιοχή ήταν διαδεδομένη η λατρεία του Πάνα. Την περίοδο της Επανάστασης του 1821, εξαιτίας των δυσπρόσιτων χωριών και του άγριου τοπίου, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, καθώς αφενός παρείχε υλική υποστήριξη στους αγωνιστές (π.χ. οι μπαρουτόμυλοι της Δημητσάνας) αφετέρου τους προσέφερε πολλά και ασφαλή καταφύγια.
Από το βουνό πηγάζουν δυο ποταμοί, ο Ελισσώνας και ο Λούσιος, που με τη σειρά τους τροφοδοτούν τον ποταμό Αλφειό.

Πότε;
24-25 Φεβρουαρίου 2024
Κόστος
165€/άτομο
Επίπεδο δυσκολίας
Εύκολο

Αναλυτικό πρόγραμμα

1η ημέρα

ΑΘΗΝΑ-ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΑ-ΒΥΤΙΝΑ

Στις 07:00, αναχωρούμε από Αθήνα με το λεωφορείο μας για τα Μαγούλιανα.

Έναρξη της διαδρομής μας από το υψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της πελοποννήσου τα Μαγούλιανα (1250μ.), θα διασχίσουμε αυτό το γραφικό πανέμορφο χωριό πού βρίσκεται χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά κάτω από το Αργυρόκαστρο, θα βγούμε στο διάσελο δυτικά του χωριού σε σημείο ευρείας θέας, κυκλωμένο από πέτρινα αλώνια, θα ακολουθήσουμε δασικό δρόμο θα περάσουμε την πηγή ζερβού και τα χωράφια με τις καρυδιές, στη τοποθεσία βάλτος θα κατηφορήσουμε προς τη ρεματιά στο υπέροχο ελατόδασος, όπου τα βρύα έχουν καλύψει τα πάντα, από κει θα βγούμε στην ποταμιά και θα ακολουθήσουμε για λίγο το μονοπάτι του Μαίναλον τρειλ, που συνδέει το Βαλτεσινίκο με τα Μαγούλιανα, περπατώντας στην όμορφη κοιλάδα ενός μικρού ποταμού, θα κινηθούμε παράλληλα με την κοίτη, περνώντας από ξύλινα γεφυράκια, στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε από άλλη ρεματιά σε ένα παραμυθένιο μέρος μέχρι την άσφαλτο που οδηγεί στη Λάστα, από εκεί θα ακολουθήσουμε δασικό δρόμο για την πηγή των αγίων αναργύρων και θα βγούμε στο μονοπάτι του Μαίναλον τρειλ που συνδέει τη Νυμφασία με τα Μαγούλιανα, περνώντας από την πηγή Γαύρος θα κινηθούμε στην πλαγιά του Αργυροκάστρου προσεγγίζοντας τα Μαγούλιανα.

Γεύμα σε κοντινή περιοχή, μετάβαση στη Βυτίνα και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2η ημέρα

ΒΥΤΙΝΑ-ΑΘΗΝΑ

Μετά το πρωινό μας, μετάβαση οδικώς στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής.

Η διαδρομή μας θα ξεκινήσει λίγο έξω από τη βυτίνα όπου θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι Ε4 στο εκπληκτικής ομορφιάς ελατόδασος ακολουθώντας τη ρεματιά της αγίας Αικατερίνης, θα κάνουμε μικρή παράκαμψη για να επισκεφθούμε την δρακοτρυπιά όπου εκτός από την πανοραμική θέα έξω από τη σπηλιά, όπου απλώνεται ο κάμπος της Βυτίνας, η σπηλιά εντυπωσιάζει με τους σταλακτίτες, τους στύλους και τους σταλαγμίτες. Το σπήλαιο αποτελείται από 6 συνολικά θαλάμους, όμως εύκολα προσβάσιμος χωρίς σπηλαιολογικό εξοπλισμό είναι ο πρώτος, εκεί κατέφυγαν αρκετοί κάτοικοι της βυτίνας κατά την επιδρομή του ιμπραήμ το καλοκαίρι του 1825, επίσης στα παλιά χρόνια η σπηλιά αποτελούσε χώρο συντήρησης των βυτιναίων ιδιαίτερα για γαλακτοκομικά προϊόντα. Αφού επιστρέψουμε στο μονοπάτι Ε4, θα συνεχίσουμε την ανάβαση μας έως το οροπέδιο στις λακκες ρουχη. Ξεκούραση και επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι.

Γεύμα σε κοντινή περιοχή Επιστροφή και εκτιμώμενη ώρα άφιξης στην Αθήνα στις 21:00

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι περιλαμβάνεται

Οδική μεταφορά
Μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.
Πρωινό
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος.
Έμπειρους, Πιστοποιημένους συνοδούς βουνού & Πρώτων Βοηθειών
ΦΠΑ
Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Τι δεν περιλαμβάνεται

Προσωπικά έξοδα και γεύματα.
Οτιδήποτε δεν αναφέρεται παραπάνω.

Να έχετε μαζί σας

Πεζοπορικό μποτάκι – πεζοπορικά μπαστούνια
Αδιάβροχα ρούχα
Σακίδιο πεζοπορίας
Γάντια – σκούφο
Ρούχα για 2 ημέρες ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.
Φακο κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες.
Σνακ/τρόφιμα για τις 2 ημέρες, νερό.
Ατομικό φαρμακείο

Σημειώσεις

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

Από Αθήνα στις 07:00

Στοιχεία Πεζοπορίας:

1 ημέρα. 10 χιλιόμετρα, κυκλική, 5 ώρες.

Υ.Δ. +/-420μ. – Δυσκολία Α’

2η μέρα. 12 χιλιόμετρα, κυκλική, 5-6 ώρες.

Υ.Δ. +/-500μ. – Δυσκολία Α’

· Αναλόγως των καιρικών συνθηκών, το πρόγραμμα δύναται να τροποποιηθεί.

· Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, βγαίνουν φωτογραφίες οι οποίες αναρτώνται στα social media και το site της εταιρείας. Αν κάποιος δεν το επιθυμεί, μπορεί να μας το αναφέρει.

Χάρτης

Συνεργασία με την Terramare

Εξοπλιστείτε για το ταξίδι σας με έκπτωση!

Συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε από τις ιδιαίτερες εμπειρικές εξορμήσεις μας, λαμβάνετε εκπτώσεις έως και 20% σε προϊόντα όπως σακίδια, παπούτσια, ρούχα, αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό, στο συνεργαζόμενο κατάστημα ειδών υπαίθριου τουρισμού και δραστηριοτήτων, Terra Mare, με την κατάλληλη καθοδήγηση από εμάς και από τους ανθρώπους μας εκεί! 

Απολαύστε τις εκδρομές μας με τον καλύτερο εξοπλισμό στις καλύτερες τιμές!