ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΓΡΑΜΜΟΣ
Το βουνό των Εκπλήξεων!

245€/άτομο

Η εξόρμησή μας με λίγα λόγια

Τριήμερο στον ιστορικό Γράμμο, το τέταρτο μεγαλύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του «Τσούκα Πέτσικ» να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μέτρων.

Από τις πλαγιές του πηγάζουν οι ποταμοί Αλιάκμονας και Σαραντάπορος. Απότομες χαράδρες, μικτά δάση, υποαλπικές λίμνες, πυκνή βλάστηση και σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου (καφέ αρκούδα, ζαρκάδι, αγριογούρουνο, λύκος, βίδρα, αγριόγιδο, δρυοκολάπτης, χρυσαετός, ασπροπάρης, αρπακτικά πουλιά και άλλα είδη άγριας πανίδας) συνθέτουν το μεγαλείο του βουνού που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο όμορφες περιοχές της Ευρώπης.

Εδώ βρίσκονται οι αλπικές λίμνες Γκιστόβα 2350μ. και Αρρένες 2.192μ., με τη πρώτη να αποτελεί την ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα, στις οποίες ζουν σπάνια αμφίβια είδη Αλπικού Τρίτωνα, καθώς και το παρθένο δάσος Μπαρούγκα, ένα μικτό δάσος οξιάς, ελάτης και μαύρης πεύκης με ανοιχτούς βοσκότοπους, που παρουσιάζει ιδιαίτερη οικολογική, επιστημονική και αισθητική αξία και έχει ανακηρυχθεί “Μνημείο της Φύσης”.

Στις παρυφές του, περικυκλωμένο από καταπράσινες εκτάσεις, τρεχούμενα νερά και σπάνιο φυσικό πλούτο, σχηματίζεται ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.
Μετά από πρόσφατες καταγραφές της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας αλλά και των σπάνιων τύπων οικοσυστημάτων που φιλοξενεί, ο Γράμμος συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα σημαντικότερα καταφύγια των πουλιών και της αρκούδας και εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εδώ βρίσκεται και το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, με εκθεσιακούς χώρους και ερευνητικές υποδομές, έχει στόχο να αποτυπώσει το παρελθόν και να βοηθήσει στην κατανόησή του, να αναδείξει τον φυσικό πλούτο του Γράμμου και τη δυναμική του να στηρίξει αναπτυξιακούς στόχους με γνώμονα το σεβασμό του πανέμορφου αυτού ορεινού όγκου.

Πότε;
31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2024
Κόστος
245€/άτομο
Επίπεδο δυσκολίας
Μέτριο

Αναλυτικό πρόγραμμα

1η ημέρα

ΑΘΗΝΑ
-ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ
• Πύργος κοτύλης
• Μνημείο Χάρου

Στις 07:00 αναχωρούμε από Αθήνα με το λεωφορείο μας
Άφιξη στο πάρκο εθνικής συμφιλίωσης.
Τακτοποίηση στα δωμάτια.

Πεζοπορία : Πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης – Πύργος κοτύλης – Μνημείο Χάρου
Θα ξεκινήσουμε την πορεία μας από τα λιβάδια κοτύλης το μεγάλο πλάτωμα που λειτουργεί το πάρκο εθνικής συμφιλίωσης, από το δασικό δρόμο ακολουθούμε το μονοπάτι που κινείται σε ράχη έχοντας έντονη κλίση σε κάποια σημεία, μετά το βραχώδες κομμάτι ακολουθεί μία επικλινή πλαγιά και φτάνουμε σε δρομάκι κάτω από το πυροφυλάκιο όπου προσεγγίζουμε την κορυφή πύργος κοτύλης.
Συνέχεια σε δασικό δρόμο και από το διάσελο στη θέση Σπανούρα θα επισκεφθούμε το μνημείο Χάρου, ονομάστηκε ετσι μετά από αιματηρή μάχη κατά τον εμφύλιο όπου 3 εναπομειναντες στρατιώτες του ΔΣΕ έπεσαν ώστε να μη παραδοθούν.
Η θέα είναι φαντάστικη, αγναντεύεις τον Σμόλικα την Βασιλίτσα τον Γράμμο και την Τύμφη. Ενώ χαμηλά βρίσκεται η κοιλάδα της παλιάς Κοτύλης.
Κατόπιν θα ακολουθήσουμε δασικό δρόμο για να γυρίσουμε πίσω στο πάρκο εθνικής συμφιλίωσης.

Γεύμα και περιήγηση στο χώρο.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2η ημέρα

ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ
-ΓΡΑΜΜΟΥΣΤΑ
-ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
-ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ
• Αλπική λίμνη Γκιστόβα

Μετά το πρωινό μας, μετάβαση οδικώς στο χωριό της Γράμμουστας.

Πεζοπορία : Γράμουστα – Αλπική λίμνη Γκιστόβα
Η διαδρομή ξεκινά από το όμορφο χωριό της Γράμμουστας, ακολουθώντας μονοπάτι που κερδίζει ύψος στις ανατολικές υπώρειες της κορυφής Σακούλι, το τοπίο χαρακτηρίζουν ομαλές καταπράσινες πλαγιές που διατρέχονται από ρυάκια, με στόχο το λιβάδι στη Φρίγκα, με την ομώνυμη πηγή, που αποτελούσε μία από τις αγαπημένες θέσεις συσπείρωσης των κτηνοτρόφων.
Στη συνέχεια περνάμε τη μεγάλη ρεματιά, ανηφορίζουμε σε ομαλά λιβάδια φτάνοντας στην ψηλότερη και μεγαλύτερη αλπική λίμνη της Ελλάδος, την Γκιστόβα.

Στην επιστροφή στάση για περιήγηση στο υπαίθριο μουσείο νοσοκομείου του ΔΣΕ που λειτουργούσε εκεί το 1948. Η έκταση που καλύπτει απλώνεται από χαμηλά στο ποτάμι, δίπλα στα ερείπια Λιανοτοπίου και υψόμετρο 1250 μέτρα, ως πάνω ψηλά στο ύψωμα Σκάλα σε υψόμετρο 1450 μέτρα. Διασχίζεται από έναν δασικό δρόμο σχετικά άνετης πρόσβασης και ένα δίκτυο μονοπατιών που συνδέουν τους διάφορους τομείς του νοσοκομείου. Κατά μήκος της διαδρομής έχουν τοποθετηθεί σε εννιά σημεία πάνελ με αναρτημένο φωτογραφικό και άλλο ιστορικό υλικό.
Το νοσοκομείο αποτελούσε τις μέρες που λειτουργούσε μια πραγματική πολιτεία. Η κατασκευή και η λειτουργία του εκείνη την εποχή αποτελούσαν έναν πραγματικό άθλο. Χτίστηκε μέσα σε συνθήκες σφοδρών μαχών, έτσι ώστε να παραμείνει κρυφό από την αεροπορία και τους ανιχνευτές του αντιπάλου, και έτσι παρέμεινε για πολλά χρόνια. Στη συνέχεια κρύφτηκε ακόμα περισσότερο, από το κάλυμμα του χρόνου ο οποίος πήρε υλική μορφή και «έκρυψε» τα δεκάδες κτίσματά του με τόνους χώματος και την χαρακτηριστική πυκνή βλάστηση του Γράμμου.

Μετάβαση στο πάρκο, γεύμα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
3η ημέρα

ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ
-ΠΕΥΚΟΦΥΤΟ
-ΑΘΗΝΑ
• Αλπικές λίμνες
• Μουτσάλια (Αρρένες)

Μετά το πρωινό μας, μετάβαση οδικώς στο Πευκόφυτο.

Πεζοπορία : Πευκόφυτο – Αλπικές λίμνες – Μουτσάλια (Αρρένες)
Έναρξη της διαδρομής μας πλησίον του χωριού Πευκόφυτο, δίπλα από το Σαραντάπορο ποταμό, όπου ανεβαίνουμε σε ρεματιά προς τη θέση παλιοπρίονο, μέσα σε ένα εκπληκτικό δάσος με πανύψηλες οξυές και μαυρόπευκα, ακολουθώντας το Εθνικό μονοπάτι 03.
Φτάνουμε σε ένα εντυπωσιακό σημείο με κάθετα βράχια, όπου το μονοπάτι κάνει ζικ-ζακ, σε πετρώδες έδαφος, με έντονη κλίση, και βγαίνουμε ψηλότερα σε δασικό δρόμο και στις αλπικές λίμνες αρένες ή μουτσάλια που αποτελούν ένα σύμπλεγμα 2 μικρών λιμνών στη σκιά του Γράμμου, και δημιουργούν ένα σπάνιο ορεινό υδάτινο οικοσύστημα, στα ριζά της κορυφής επάνω Αρένα (2196μ).
Η ονομασία τους προέρχεται από τη βλαχική λέξη μουτσάλι που σημαίνει βρεγμένο ενώ και η ονομασία αρένα προέρχεται από το επίσης βλάχικο και λατινικό arena, που σημαίνει αμμουδερος τόπος.
Οι λίμνες επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα ρυάκι όπου η ανατολική λίμνη δέχεται τα νερά της δυτικής.

Επιστροφή στην Αθήνα, γεύμα στο δρόμο, εκτιμώμενη ώρα άφιξης στις  23:30.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι περιλαμβάνεται

Έμπειροι, Πιστοποιημένοι συνοδοί βουνού & Πρώτων Βοηθειών της εταιρείας μας.
Όλες οι οδικές μεταφορές από την Αθήνα.
Οργάνωση και υποστήριξη του γραφείου μας.
Ομαδικό Φαρμακείο
Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
ΦΠΑ

Τι δεν περιλαμβάνεται

Προσωπικά έξοδα και γεύματα.
Οτιδήποτε δεν αναφέρεται παραπάνω.

Να έχετε μαζί σας

Πεζοπορικό μποτάκι – πεζοπορικά μπαστούνια
Αδιάβροχα ρούχα
Σακίδιο πεζοπορίας
Ρούχα για 3 ημέρες ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.
Καπέλο, γυαλά ηλίου, αντηλιακό
Φακο κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες.
Σνακ/τρόφιμα, νερό
Ατομικό φαρμακείο

Σημειώσεις

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Από Αθήνα στις 07:00

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ:

1η Ημέρα.
Πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης – Πύργος κοτύλης – Μνημείο Χάρου
9 χιλιόμετρα, Κυκλική, 4 ώρες. Υ.Δ. +/-500μ. – Δυσκολία Α-Β’

2η Ημέρα.
Γράμουστα – Αλπική λίμνη Γκιστόβα
14 χιλιόμετρα, Μπρος πίσω, 7-8 ώρες. Υ.Δ. +/-1000μ. – Δυσκολία Β’

3η Ημέρα.
Πευκόφυτο – Αλπικές λίμνες – Μουτσάλια (Αρρένες)
12 χιλιόμετρα, Μπρος πίσω, 6 ώρες. Υ.Δ. +/-800μ. – Δυσκολία Β’

Χάρτης

Συνεργασία με την Terramare

Εξοπλιστείτε για το ταξίδι σας με έκπτωση!

Συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε από τις ιδιαίτερες εμπειρικές εξορμήσεις μας, λαμβάνετε εκπτώσεις έως και 20% σε προϊόντα όπως σακίδια, παπούτσια, ρούχα, αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό, στο συνεργαζόμενο κατάστημα ειδών υπαίθριου τουρισμού και δραστηριοτήτων, Terra Mare, με την κατάλληλη καθοδήγηση από εμάς και από τους ανθρώπους μας εκεί! 

Απολαύστε τις εκδρομές μας με τον καλύτερο εξοπλισμό στις καλύτερες τιμές!