Μυθικά βουνά – “Κιθαιρώνας-Ελικώνας”

155€/άτομο

Η εξόρμησή μας με λίγα λόγια

Εξόρμηση στα βουνά των μύθων και των θρύλων, Το Κιθαιρώνα, το βουνό των Ερινύων και Ελικώνα, βουνό των Μουσών Ο Κιθαιρώνας, αποτελεί σύνορο δύο μεγάλων πολιτισμών της αρχαίας Ελλάδας, της Αθηναϊκής δημοκρατίας και της Θηβαϊκής συμμαχίας. Η ψηλότερη κορυφή του λέγεται Προφήτης Ηλίας ή Ελατιάς, με υψόμετρο 1.409 μ. Το αρχικό όνομα του βουνού ήταν Αστερίων, αλλά αργότερα πήρε την ονομασία Κιθαιρών από τον ομώνυμο βασιλιά των Πλαταιών. Είναι συνδεδεμένος με πολλές θεότητες, αρχαίους ήρωες και πολλούς μύθους του θηβαϊκού κύκλου (Οιδίποδας). Από τον Κιθαιρώνα διέρχονται σημαντικές διαβάσεις από την Αττική προς τη Βοιωτία, ο έλεγχος των οποίων ήταν στρατηγικής σημασίας στο παρελθόν. Τις διαβάσεις αυτές προσπάθησε να ελέγξει ο Μαρδόνιος που είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή των Πλαταιών, το 479 π.Χ., όπου και διεξήχθη η ομώνυμη μάχη.
Ο Ελικώνας είναι οροσειρά της Βοιωτίας με ψηλότερη κορυφή τη Παλιοβούνα με υψόμετρο 1.748μ. και 16 κορυφές άνω των 1.000 μέτρων Ορθώνεται επιβλητικά ανάμεσα στις ακτές του Κορινθιακό κόλπου και στις εύφορες πεδιάδες της Βοιωτίας. Εκεί υπήρχε στην αρχαιότητα η πηγή της Ιπποκρήνης. Ο μύθος αναφέρει πως όποιος έπινε νερό από εκεί αποκτούσε το χάρισμα της ποίησης. Στην αρχαιότητα διεξάγονταν στον Ελικώνα αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του έρωτα και των μουσών. Κατά τη μυθολογία, ο Ελικώνας και ο Κιθαιρώνας ήταν αδέλφια. Ο πρώτος ήταν καλός και περιποιητικός προς τους γονείς του, ενώ ο δεύτερος ήταν άγριος, βάρβαρος και πλεονέκτης. Η πλεονεξία οδήγησε τον Κιθαιρώνα να σκοτώσει τον πατέρα του και ύστερα, με δόλιο τρόπο, να γκρεμίσει τον αδελφό του Ελικώνα από ένα βράχο. Όμως, από την ορμή του παρασύρθηκε κι ο ίδιος κι έγινε συντρίμμια. Οι Θεοί μεταμόρφωσαν τα δύο αδέρφια στα αντίστοιχα βουνά. Ο Ελικώνας έγινε η κατοικία των Μουσών και ο Κιθαιρώνας των Ερινύων

Πότε;
10-11 Φεβρουαρίου 2024
Κόστος
155€/άτομο
Επίπεδο δυσκολίας
Εύκολο

Αναλυτικό πρόγραμμα

1η ημέρα

Αθήνα - Άγιος Νεκτάριος - Βίλλια

Στις 08:00, αναχωρούμε από Αθήνα με το λεωφορείο μας για τον οικισμό του Αγίου Νεκταρίου.

Η πεζοπορία μας, ξεκινά από τον οικισμό του Αγίου Νεκτάριου, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κιθαιρώνα. Κινούμαστε μέσα σε όμορφο πευκοδάσος και έλατα. Ακολουθώντας δασικούς δρόμους θα φτάσουμε στη περιοχή Στέρνα Ελάτια και εκεί θα πάρουμε το παλιό μονοπάτι που τραβερσάρει τη Δυτική πλάγια, κάτω από τη ψηλότερη κορυφή του Κιθαιρώνα, το Προφήτη Ηλία 1407μ., με την εκπληκτική θέα στο Κόλπο των Αιγοσθένων. Το Μονοπάτι σταματάει στη θέση Μπαχαντούρη, όπου υπήρχε παλιά στάνη. Ξεκούραση και επιστροφή από τα ίδια, στο σημείο εκκίνησης. Μετάβαση οδικώς στα Βίλλια, γεύμα και τακτοποιηση στο ξενοδοχείο.

Περιήγηση στα Βίλλια.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2η ημέρα

Βίλλα - Υψηλάντης - Αθήνα

Μετά το πρωινό μας, μετάβαση οδικώς στον Ελικώνα, στο χωριό Υψηλάντης, στο δρόμο προς τη Μονή του Αγίου Νικολάου, όπου θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας.

Εκκίνηση της διαδρομής μας από δασικό δρόμο έχοντας θέα στην πεδιάδα της Κωπαΐδας, θα περάσουμε ρεματιά και θα θαυμάσουμε τα τεράστια Πλατάνια, συνέχεια προς τον πύργο του Υψηλάντη, από εκεί θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που ανεβαίνει κάνοντας ζικ ζακ μέσα σε πολύ ωραίο δάσος, θα βγούμε στη τοποθεσία πόρτες, θα ακολουθήσουμε δασικό δρόμο και από το διάσελο έχουμε απεριόριστη θέα στην πεδιάδα της κωπαΐδας, συνέχεια σε μονοπάτι κάτω από την κορυφή του Αγίου Βασιλείου, αγναντεύοντας τη κορυφογραμμή του Ζαγαρά, κατόπιν θα περπατήσουμε μέσα σε υπέροχο δρυοδάσος, και αφού περάσουμε πηγή, θα κατευθυνθούμε προς τη μονή του αγίου νικολάου ολοκληρώνοντας την κυκλική διαδρομή μας.

Γεύμα σε κοντινή περιοχή Επιστροφή και εκτιμώμενη ώρα άφιξης στην Αθήνα στις 21:00.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι περιλαμβάνεται

Οδική μεταφορά
Μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο
Πρωινό
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος
Έμπειρους, Πιστοποιημένους συνοδούς βουνού & Πρώτων Βοηθειών
ΦΠΑ
Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Τι δεν περιλαμβάνεται

Προσωπικά έξοδα και γεύματα
Οτιδήποτε δεν αναφέρεται παραπάνω

Να έχετε μαζί σας

Πεζοπορικό μποτάκι – πεζοπορικά μπαστούνια
Αδιάβροχα ρούχα
Σακίδιο πεζοπορίας
Γάντια – σκούφο
Ρούχα για 2 ημέρες ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες
Φακο κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες
Σνακ/τρόφιμα για τις 2 ημέρες, νερό
Ατομικό φαρμακείο

Σημειώσεις

Στοιχεία Πεζοπορίας:

1 ημέρα
12 χιλιόμετρα, Μπρος πίσω, 5 ώρες.Υ.Δ. +/-400μ. – Δυσκολία Α’

2η μέρα
12 χιλιόμετρα, κυκλική, 5-6 ώρες.Υ.Δ. +/-550μ. – Δυσκολία Α

 

· Αναλόγως των καιρικών συνθηκών, το πρόγραμμα δύναται να τροποποιηθεί.

· Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, βγαίνουν φωτογραφίες οι οποίες αναρτώνται στα social media και το site της εταιρείας. Αν κάποιος δεν το επιθυμεί, μπορεί να μας το αναφέρει.

Χάρτης

Συνεργασία με την Terramare

Εξοπλιστείτε για το ταξίδι σας με έκπτωση!

Συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε από τις ιδιαίτερες εμπειρικές εξορμήσεις μας, λαμβάνετε εκπτώσεις έως και 20% σε προϊόντα όπως σακίδια, παπούτσια, ρούχα, αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό, στο συνεργαζόμενο κατάστημα ειδών υπαίθριου τουρισμού και δραστηριοτήτων, Terra Mare, με την κατάλληλη καθοδήγηση από εμάς και από τους ανθρώπους μας εκεί! 

Απολαύστε τις εκδρομές μας με τον καλύτερο εξοπλισμό στις καλύτερες τιμές!