ΠΑΣΧΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Ανακαλύπτοντας γεύσεις, φύση και ιστορία

395€/άτομο

Η εξόρμησή μας με λίγα λόγια

Σέρρες: Διαδρομές στη γεύση, στη φύση και την ιστορία μιας πόλης που το όνομα της διαβάζεται και ανάποδα.

Η ίδρυσή της πόλης των Σερρών φαίνεται πως ανάγεται τουλάχιστον στις αρχές της 2ης π.Χ. χιλιετίας.
Υπήρξε φυλετικό κέντρο της περιοχής, χτισμένη στον ψηλό, απόκρημνο και οχυρό από τη φύση λόφο του «Κουλά», που υψωνόταν ανάμεσα σε δύο χειμάρρους και από την κορυφή του (αρχαία ακρόπολη), ασκούσε κανείς οπτικό έλεγχο ολόγυρα σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Η πόλη κατείχε σπουδαία, από γεωστρατηγική και γεωοικονομική άποψη, θέση, καθώς δέσποζε στον εύφορο σερραϊκό κάμπο και ασκούσε έλεγχο σε έναν πολύ σημαντικό δρόμο, αποτελώντας διαχρονικά διοικητικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής καθώς και γέφυρα της ενδοχώρας με τον βορρά.
Οι Σέρρες υπήρξαν, λόγω θέσης, μία από τις λαμπρότερες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Σε αυτό το ταξίδι θα γνωρίσουμε τις Σέρρες, και τη γύρω περιοχή, θα επισκεφτούμε τη μονή Τιμίου Προδρόμου που αποτελεί εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο και Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης, θα περπατήσουμε 3 μοναδικές διαδρομές, απίστευτης ομορφιάς με πολλά πέτρινα γεφύρια, το φαράγγι του Τιμίου Προδρόμου στις πλαγιές του Μενίκιου όρους και το φαράγγι του Κρουσοβίτη, όπου διέρχεται ο ομώνυμος ποταμός, θα χαλαρώσουμε στα ιαματικά λουτρά Σιδηρόκαστρου, θα γευτούμε το περίφημο τοπικό γλυκό Ακανέδες, τις τοπικές γεύσεις και τη τελευταία μέρα της επιστροφής, θα επισκεφθούμε ένα ιδιαίτερο μέρος, τις αλυκές Πύδνας όπου βρίσκεται ο Υδροβιότοπος/λιμνοθάλασσα Κίτρους, εκεί που υπήρχε η αρχαία Αθεράδα, και θα απολαύσουμε το μπάνιο μας στη θάλασσα του Θερμαϊκού κόλπου.

Πότε;
4-7 Μαΐου 2024
Κόστος
395€/άτομο
Επίπεδο δυσκολίας
Easy

Αναλυτικό πρόγραμμα

1η ημέρα

ΑΘΗΝΑ
-ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
-ΣΕΡΡΕΣ
• Πεζοπορία

07:00 Αναχώρηση από Αθήνα για τη Μονή Τιμίου Προδρόμου στο νομό Σερρών.

15:30 – 18:00 Πεζοπορία :
Μονή Τιμίου Προδρόμου – Αγία Παρασκευή – 4 Πέτρινα γεφύρια.

Στο βάθος μιας κατάφυτης από κυπαρίσσια, πλατάνια και πεύκα χαράδρας, βρίσκεται η Μονή Τιμίου Προδρόμου, όπου κτίσθηκε το 1270 μ.Χ. και παρά τις αλλεπάλληλες καταστροφές αποτελεί σήμερα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο και Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης.

Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από το πάρκινγκ της μονής, θα κινηθούμε βόρεια, σύντομα θα μπούμε σε μονοπάτι φτάνοντας στο πρώτο πέτρινο γεφύρι.
Έχουμε θέα στην απέναντι μεριά, στα πανύψηλα Κυπαρισσία και άποψη της χαράδρας.
Μετά το δεύτερο γεφύρι, θα βρούμε ένα κιόσκι, συνεχίζουμε κάτω από μεγάλα πουρνάρια, με τα βρύα να καλύπτουν το πεδίο, φτάνοντας στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που το περιβάλλουν πανύψηλα κυπαρίσσια.
Θα περάσουμε τη γέφυρα για να βρεθούμε στην απέναντι όχθη κάτω από τεράστια Πλατάνια.
Το μονοπάτι συνεχίζει πίσω από τη μονή, όπου θα προσεγγίσουμε το τρίτο και εντυπωσιακό πέτρινο δίτοξο γεφύρι.
Θα κατέβουμε στην όχθη του ρέματος για να το φωτογραφίσουμε και από τις 2 μεριές.
Κατόπιν θα προσεγγίσουμε το 4ο πέτρινο γεφύρι, και θα επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή.

Μετά τη πεζοπορία θα περιηγηθούμε στο χώρο της Μονής και θα δούμε τα εκθέματα του πολύ ενδιαφέρον μουσείου της.

20:00 Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση – γεύμα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2η ημέρα

ΣΕΡΡΕΣ
-ΔΙΑΒΟΛΟΓΕΦΥΡΟ
-ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
-ΑΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
-ΣΕΡΡΕΣ
• Πεζοπορία

Μετά το πρωινό μας, μετάβαση οδικώς πλησίον της Άνω Βροντούς .

Πεζοπορία : Διάσχιση φαραγγιού Τιμίου Προδρόμου – πέτρινα γεφύρια Διαβολορέματος
Το μονοπάτι στα παλιά χρόνια είχε συνεχή κίνηση με τα καραβάνια των κτηνοτρόφων να το χρησιμοποιούν, καθώς συνέδεε τα χωριά του Νευροκοπίου, με την πόλη των Σερρών!
Εκκίνηση της διαδρομής μας από το πρώην φυλάκιο Άρτεμις, ακολουθούμε για λίγο χωματόδρομο και σύντομα μπαίνουμε στο κατηφορικό μονοπάτι κάτω από υπέροχο δάσος με βελανιδιές, περνάμε ένα ξέφωτο και κατεβαίνουμε προς το 9ο πέτρινο γεφύρι που ονομάζεται διαβολογέφυρο και σχηματίζεται ένας μικρός καταρράκτης. Ανεβαίνουμε στην απέναντι πλαγιά και βγαίνουμε σε λιβάδι όπου υπάρχουν παλιά ερείπια κτίσματος, ακολουθούμε το μονοπάτι που κινείται κατά μήκος του ρέματος όπου σε κάποιο σημείο διακρίνεται με δυσκολία το 8ο πέτρινο γεφύρι από την πυκνή βλάστηση.
Κινούμενοι κάτω από τα φυλλωσιές των δέντρων, θα βρεθούμε στο εγκαταλελειμμένο φυλάκιο Νάσιουτζικ, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το 7ο πέτρινο γεφύρι από όπου θα περάσουμε στην απέναντι μεριά, έχοντας εναλλαγές στο πεδίο με γαύρους, πλατάνια και βελανιδιές.
Θα βγούμε κοντά στην κοίτη, θα ακολουθήσει μικρή ανάβαση και σταδιακά θα βγούμε σε ανοιχτό πεδίο όπου θα έχουμε θέα στη χαράδρα και στις πλαγιές του Μενοίκιου όρους.
θα κάνουμε μικρή παράκαμψη ακολουθώντας παλιό λιθόκτιστο μονοπάτι για να δούμε το 6ο πέτρινο γεφύρι, επιστροφή στη διασταύρωση μονοπατιών ακολουθώντας νότια κατεύθυνση όπου το μονοπάτι είναι πετρώδες σε κάποια σημεία.
θα συνεχίσουμε έχοντας ωραία θέα στη χαράδρα και θα βρεθούμε στο ερειπωμένο χωριό Λάκκος, ένα ιστορικό και μαρτυρικό χωριό με ρίζες στη βυζαντινή εποχή (πρώτη ιστορική αναφορά το 1329) που δεν υφίσταται από το 1951.
Σε εξαιρετική κατάσταση βρίσκεται η εκκλησία του χωριού, Άγιος Δημήτριος στην οποία θα σταματήσουμε για να ξεκουραστούμε.
Θα κατέβουμε στο ρέμα για να θαυμάσουμε και το 5ο πέτρινο γεφύρι και θα ακολουθήσουμε δασικό δρόμο που θα μας βγάλει στη μονή του Τιμίου Προδρόμου.

Μετά τη πεζοπορία θα μεταβούμε οδικώς για περιήγηση και γεύμα στο γραφικό προάστιο του Αγίου Ιωάννη με τα αιωνόβια πλατάνια, όπου τα άφθονα νερά που κυλούν σχηματίζουν σε αρκετά σημεία μικρούς καταρράκτες.
Ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, που κάνει το προάστιο αυτό, διάσημο σε όλη την Ελλάδα, και βρίσκεται δίπλα από την πόλη των Σερρών.

Μετάβαση στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση και νυχτερινή βόλτα στη πόλη των Σερρών.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
3η ημέρα

ΣΕΡΡΕΣ
-ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ
-ΚΑΡΥΔΟΧΩΡΙ
-ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
-ΣΕΡΡΕΣ
• Πεζοπορία

Μετά το πρωινό μας θα μεταβούμε οδικώς στο χωριό Αχλαδοχώρι.

Πεζοπορία : Αχλαδοχώρι – Καρυδοχώρι, διάσχιση φαραγγιού Κρουσοβίτη – Πέτρινα Γεφύρια
Θα περπατήσουμε στο φαράγγι του Κρουσοβίτη σε ένα μαγικό μέρος με ιστορικό ενδιαφέρον και με περίτεχνα πέτρινα γεφύρια που άλλοτε εξυπηρετούσαν τις μετακινήσεις των δεκάδων χιλιάδων αιγοπροβάτων και των εκατοντάδων κατοίκων των αντικρινών χωριών.
Λίγο πριν το χωριό Αχλαδοχώρι μπαίνουμε σε μονοπάτι και συναντάμε το πρώτο γεφύρι του κρουσοβίτη το μονότοξο γεφύρι της Σαμόκοβας, περπατάμε δίπλα στην κοίτη του ποταμού όπου μια μεγάλη ποικιλία δέντρων κοσμεί το φυσικό περιβάλλον, φράξοι, πλατάνια, αγριοσυκιές, καρυδιές φουντουκές και αγριομουριές στην πορεία μας.
Θα περάσουμε ένα τσιμεντένιο γεφύρι και αμέσως μετά θα δούμε το δεύτερο πέτρινο γεφύρι της Πεχτσέτας, σύντομα θα περάσουμε και το τρίτο πέτρινο γεφύρι της Τουποβίτσας, θα ακολουθήσουμε δασικό δρόμο για λίγο και θα ξαναμπούμε σε μονοπάτι, θα περάσουμε από ερείπια νερόμυλου και θα φτάσουμε σε ένα κιόσκι όπου υπάρχει παλιός νερόμυλος και μία εξέδρα πάνω από το ποτάμι.
Ιδανικό σημείο ξεκούρασης, στη συνέχεια θα δούμε το δίτοξο τέταρτο πέτρινο γεφύρι, της κάτω Μπελίτσας και αφού ανεβούμε πάνω σε έναν μεγάλο βράχο έχοντας θέα στο φαράγγι θα κατέβουμε και θα βρεθούμε στο 5ο πέτρινο γεφύρι της Άνω Μπελίτσας, η συνέχεια θα μας βρει σε δασικό δρόμο έχοντας θέα στον Όρβυλο.
Περνώντας από το κτίριο του υδροηλεκτρικού σταθμού, θα διασχίσουμε κάθετα το ποτάμι και θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι έχοντας μικρά ανεβοκατεβάσματα για να βγούμε στο 6ο πέτρινο γεφύρι, των Μύλων, κάτω από το Καρυδοχώρι.
Θα συνεχίσουμε τη πορεία μας για να δούμε και τα 2 επόμενα πέτρινα γεφύρια, το 7ο στη θέση ποτιστικά και το 8ο, των λιβαδιών και κατόπιν θα ακολουθήσουμε το δρόμο, μπαίνοντας στον οικισμό, όπου θα μας παραλάβει το πούλμαν.

Μετά τη πεζοπορία, μετάβαση οδικώς για χαλάρωση στα ιαματικά λουτρά Σιδηρόκαστρου.

Γεύμα σε κοντινή περιοχή.
Μετάβαση στις Σέρρες, βόλτα στην πόλη.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4η ημέρα

ΣΕΡΡΕΣ
-ΑΛΥΚΕΣ ΠΥΔΝΑΣ
-ΑΘΗΝΑ

Μετά το πρωινό μας, μετάβαση οδικώς στις αλυκές Πύδνας.
Μικρό περπάτημα περιμετρικά της λιμνοθάλασσας και μπάνιο στο Θερμαϊκό κόλπο.

Γεύμα σε κοντινή περιοχή και επιστροφή στην Αθήνα.
Εκτιμώμενη ώρα άφιξης στις  22:00.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι περιλαμβάνεται

Όλες οι μεταφορές που αναφέρονται στο πρόγραμμα με πούλμαν
3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο.
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος
Έμπειροι, Πιστοποιημένοι συνοδοί βουνού & Πρώτων Βοηθειών.
Ομαδικό Φαρμακείο
Ασφάλεια αστικής και γενικής ευθύνης.
ΦΠΑ

Τι δεν περιλαμβάνεται

Προσωπικά έξοδα και γεύματα.
Οτιδήποτε δεν αναφέρεται παραπάνω.

Να έχετε μαζί σας

Πεζοπορικό μποτάκι.
Πεζοπορικά μπαστούνια.
Αδιάβροχα ρούχα.
Σακίδιο πεζοπορίας.
Ρούχα για 4 ημέρες ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.
Καπέλο, γυαλά ηλίου, αντηλιακό.
Φακο κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες.
Σνακ/τρόφιμα, νερό.
Ατομικό φαρμακείο.

Σημειώσεις

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Από Αθήνα στις 07:00

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ:

1η Ημέρα.
Μονή Τιμίου Προδρόμου – Αγία Παρασκευή – Πέτρινα γεφύρια
4 χιλιόμετρα, Μπρος πίσω, 2 ώρες. Υ.Δ. +/-80μ. – Δυσκολία Α’

2η Ημέρα.
Διάσχιση φαραγγιού Τιμίου Προδρόμου – πέτρινα γεφύρια Διαβολορέματος
13 χιλιόμετρα, Διάσχιση, 7 ώρες. Υ.Δ. +200μ/-700μ. – Δυσκολία Β’

3η Ημέρα.
Αχλαδοχώρι – Καρυδοχώρι, διάσχιση φαραγγιού Κρουσοβίτη – Πέτρινα Γεφύρια
11 χιλιόμετρα, Διάσχιση, 6 ώρες. Υ.Δ. +300μ/-50μ. – Δυσκολία Α-Β’

Χάρτης

Συνεργασία με την Terramare

Εξοπλιστείτε για το ταξίδι σας με έκπτωση!

Συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε από τις ιδιαίτερες εμπειρικές εξορμήσεις μας, λαμβάνετε εκπτώσεις έως και 20% σε προϊόντα όπως σακίδια, παπούτσια, ρούχα, αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό, στο συνεργαζόμενο κατάστημα ειδών υπαίθριου τουρισμού και δραστηριοτήτων, Terra Mare, με την κατάλληλη καθοδήγηση από εμάς και από τους ανθρώπους μας εκεί! 

Απολαύστε τις εκδρομές μας με τον καλύτερο εξοπλισμό στις καλύτερες τιμές!