ΑΧΑΪΑ-ΑΡΚΑΔΙΑ
Στις ομορφιές των ποταμών..
Λάδωνας-Μυλάοντας. Πεζοπορίες&Rafting!

195€/άτομο

Η εξόρμησή μας με λίγα λόγια

Στις 06-07 Απριλίου θα ανακαλύψουμε μερικά από τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Πελοποννήσου, ξεκινώντας από το άγριο κλήμα του Παυσανία, που έχει κηρυχθεί από το 1976 Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και αποτελεί αξιόλογο επιστημονικό και αισθητικό μνημείο της φύσης, Πήρε το όνομά του από τον ιστορικό Παυσανία όταν εκείνος επισκέφθηκε την περιοχή. Στο έργο του Αρκαδικά, αναφέρει το κλήμα ως φαινόμενο αξιοπερίεργο. Η ηλικία του υπολογίζεται περίπου στα 3000 χρόνια και το μήκος του φτάνει τα 100 μέτρα.

Το βράχο της Χελωνοσπηλιάς, από όπου θα ξεκινήσει η πεζοπορική διαδρομή της πρώτης μέρας, και επιχειρήθηκε το πρώτο προεπαναστατικό επεισόδιο στις 16 Μαρτίου του 1821. Στο λοφάκι ξεχωρίζει το άγαλμα της Ελευθερίας, με σπασμένες τις αλυσίδες στους καρπούς και ένα σπαθί στο χέρι ξεσηκώνοντας τους Έλληνες για μάχη.

Τις πηγές του ποταμού Λάδωνα που πηγάζει από τα Αροάνια Όρη (Χελμός) και συγκεκριμένα από το όρος Πεντέλεια. Βρίσκονται στην περιοχή του χωριού Λυκουρία Αχαΐας, όπου ονομάζεται «Ράχη Πύργου» ή«Κεφαλόβρυσο» και αναβλύζει μέσα από καταβόθρες με τόση δύναμη ώστε θα μπορούσε να κινεί ταυτόχρονα 20 νερόμυλους. Είναι ένας από τους ομορφότερους ποταμούς της χώρας, με εξίσου εντυπωσιακές τις πηγές του. Ακόμη και ο ιστορικός περιηγητής Παυσανίας που επισκέφθηκε τον τόπο αυτό περίπου το 174 μ.Χ. αναφέρει για τον ποταμό Λάδωνα στα “Αχαϊκά” «Κάλλους γαρ μεν ένεκα ουδενός ποταμού δεύτερος ούτε των βαρβαρικών εστί ούτε Έλληνος» (Δεν υπάρχει άλλος ποταμός πιο ωραίος ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού).
Διασχίζει τους νομούς Αχαΐας, Αρκαδίας, Ηλείας και μέσω του Αλφειού εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Το μήκος είναι μεγαλύτερο από 60 χιλιόμετρα και ο ρους του στον χάρτη μοιάζει με φίδι που ελίσσεται.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των Πηγών αυτών είναι η μικρή αλλά βαθιά Λίμνη, την οποία σχηματίζει το άφθονο νερό, που αναβλύζει από ένα μόνο κεφαλάρι με συνεχή ροή όλο τον χρόνο.
Η Λίμνη είναι περίκλειστη από βλάστηση με πλατάνια, ιτιές και άλλα υδροχαρή φυτά, ενώ τα νερά της φαίνονται γαλάζια συνθέτοντας ένα φυσικό τοπίο υψηλής αισθητικής αξίας. Οι αρχαίοι Αρκάδες είχαν θεοποιήσει τον ποταμό και υποστήριζαν ότι ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος.

Στον πανέμορφο αυτό ποταμό θα πραγματοποιηθεί και το rafting.

Το Μυλάοντα ποταμό, που συγκεντρώνει τα κρυστάλλινα νερά των πηγών της γύρω περιοχής και κυλά ήσυχα σε μια διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλους που ξεκινά απο την Ελάτη και φθάνει μέχρι την Νυμφασία.

Θα τον ακολουθήσουμε τη Κυριακή σε μια από ωραιότερες διαδρομές του Μαινάλου.

Πότε;
6-7 Απριλίου 2024
Κόστος
195€/άτομο
Επίπεδο δυσκολίας
Εύκολο

Αναλυτικό πρόγραμμα

1η ημέρα

ΑΘΗΝΑ-ΠΗΓΕΣ ΛΑΔΩΝΑ
-ΚΡΙΝΟΦΥΤΑ-ΛΕΒΙΔΙ
• Rafting
• Πεζοπορία

Στις 07:00, αναχωρούμε από Αθήνα με το λεωφορείο μας για τις πηγές του Λάδωνα. Θα κάνουμε στάση στο κλήμα του Παυσανία, ώστε να θαυμάσουμε αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης.

Εκκίνηση της πεζοπορικής διαδρομής μας από το μνημείο της χελωνοσπηλιάς, όπου στο λοφάκι ξεχωρίζει το άγαλμα της Ελευθερίας, με σπασμένες τις αλυσίδες στους καρπούς και ένα σπαθί στο χέρι.
Θα κινηθούμε σε παλιό μονοπάτι έχοντας θέα στον κάμπο και τις βουνοκορφές του Χελμού.
Θα βγούμε σε πλάτωμα στη θέση Γκράβαρη, όπου υπάρχουν ερείπια παλιού οικισμού και θα τραβερσάρουμε τη πλαγιά, περνώντας από στάνη στη θέση Ετιά, θα συνεχίσουμε την ανάβαση μας σε παλιό λιθόκτιστο μονοπάτι έως το εκκλησάκι της Παναγίας, όπου το μονοπάτι διασταυρώνεται με το Ε4, το οποίο θα ακόλουθησουμε έως τα Κρινόφυτα.

Μετάβαση οδικώς στο Λάδωνα ποταμό για Rafting.

Μετάβαση οδικώς στη Λεβίδι, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, γεύμα, περιήγηση στο ορεινό θέρετρο της Πελοποννήσου.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2η ημέρα

ΛΕΒΙΔΙ-ΕΛΑΤΗ
-ΑΘΗΝΑ
• Πεζοπορία

Μετά το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε τη πεζοπορία μας, περνώντας από το άλσος της Βυτίνας, θα ακολουθήσουμε το κατηφορικό μονοπάτι που θα μας βγάλει πλάι στο Μυλάοντα ποταμό.
Θα περάσουμε από το πέτρινο γεφύρι του Ζαζίου, και στη συμβολή με το ρέμα Μπάρμπα θα περάσουμε γεφυράκι συνεχίζοντας δίπλα από τον ποταμό μέσα σε ψηλή παροχθια βλάστηση.
Θα δούμε τα ερείπια αρκετών παλιών νερόμυλων και θα περπατήσουμε σε παλιό λιθόκτιστο μονοπάτι, μέχρι τη γέφυρα του Μεθυδρίου, όπου θα περάσουμε την άσφαλτο και θα κινηθούμε για λίγο σε δασικό δρόμο, περνώντας κάτω από το λόφο όπου βρισκόταν αρχαία ακρόπολη.
Πλέον βρισκόμαστε σε ελατόδασος, θα περάσουμε τη πετρόχτιστη βρύση Μακρινού και τη μεγάλη υδρομάστευση στις πηγές Πυργακίου ακολουθώντας το παρόχθιο μονοπάτι. Μετά τα Λακκώματα και το Χροναϊικο ρέμα θα βρεθούμε σε ειδυλλιακό περιβάλλον όπου βρίσκεται η εκκλησία της ζωοδόχου πηγής και θα τερματίσουμε τη διαδρομή μας στην όμορφη πετρόχτιστη βρύση Παλαιοχώρι.

Γεύμα σε κοντινή περιοχή Επιστροφή και εκτιμώμενη ώρα άφιξης στην Αθήνα στις 21:00.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι περιλαμβάνεται

Πιστοποιημένοι Συνοδοί βουνού και Τουριστικοί συνοδοί του γραφείου μας.
Η δραστηριότητα Rafting.
Διαμονή σε ξενοδοχείο με πρωινό.
Όλες οι οδικές μεταφορές από την Αθήνα.
Οργάνωση και υποστήριξη του γραφείου μας.
Ομαδικό Φαρμακείο
Ασφάλεια αστικής και γενικής ευθύνης.
ΦΠΑ

Τι δεν περιλαμβάνεται

Προσωπικά έξοδα.
Οτιδήποτε δεν αναφέρεται παραπάνω.

Να έχετε μαζί σας

Πεζοπορικό μποτάκι – πεζοπορικά μπαστούνια.
Αδιάβροχα ρούχα.
Σακίδιο πεζοπορίας.
Ρούχα για 2 ημέρες ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.
Μαγιό, πετσέτα
Φακο κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες.
Σνακ/τρόφιμα για τις 2 ημέρες, νερό.
Ατομικό φαρμακείο.

Σημειώσεις

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Από Αθήνα στις 07:00

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ

1 ημέρα. 6 χιλιόμετρα, διάσχιση, 2.5 ώρες.
Υ.Δ. +300μ./-130μ. – Δυσκολία Α’

2η μέρα. 9.5 χιλιόμετρα, διάσχιση, 4.5 ώρες.
Υ.Δ. +300μ./-200μ. – Δυσκολία Α’

· Αναλόγως των καιρικών συνθηκών, το πρόγραμμα δύναται να τροποποιηθεί.

· Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, βγαίνουν φωτογραφίες οι οποίες αναρτώνται στα social media και το site της εταιρείας. Αν κάποιος δεν το επιθυμεί, μπορεί να μας το αναφέρει.

Χάρτης

Συνεργασία με την Terramare

Εξοπλιστείτε για το ταξίδι σας με έκπτωση!

Συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε από τις ιδιαίτερες εμπειρικές εξορμήσεις μας, λαμβάνετε εκπτώσεις έως και 20% σε προϊόντα όπως σακίδια, παπούτσια, ρούχα, αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό, στο συνεργαζόμενο κατάστημα ειδών υπαίθριου τουρισμού και δραστηριοτήτων, Terra Mare, με την κατάλληλη καθοδήγηση από εμάς και από τους ανθρώπους μας εκεί! 

Απολαύστε τις εκδρομές μας με τον καλύτερο εξοπλισμό στις καλύτερες τιμές!