ΤΙΛΦΟΥΣΙΟ ΌΡΟΣ-ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Στα μονοπάτια του Υψηλάντη

35€/άτομο

Η εξόρμησή μας με λίγα λόγια

Το όρος Τιλφούσιο βρίσκεται στους πρόποδες του Ελικώνα, πρόκειται για το ύψωμα της Πέτρας όπου δόθηκε η τελευταία μάχη του αγώνα της ανεξαρτησίας κατά των Τούρκων τον Σεπτέμβριο του 1829. Την εποχή εκείνη το όρος (Ύψωμα της Πέτρας) ήταν παραλίμνιο και σ’ αυτό το στενό πέρασμα οι ελληνικές δυνάμεις του Υψηλάντη εμπόδιζαν τη διέλευση των Τουρκικών δυνάμεων προς Λαμία.
Παλιότερα ακόμη, η παράδοση λέει ότι όταν οι Αργείοι κυρίευσαν τη Θήβα, μαζί με τους γιους του Πολυνείκη, πηγαίνοντας λάφυρα στο θεό Απόλλωνα στους Δελφούς, είχαν μαζί τους και τον Μάντη Τειρεσία, ο οποίος αφού ξεδίψασε στην Τιλφούσα πηγή ξεψύχησε και ο τάφος του βρίσκεται κοντά στην πηγή.
Μέρος στο οποίο ο Απόλλωνας, ήθελε να χτίσει το μαντείο του μιας και είχε μαγευτεί από την περιοχή, όμως η Τιλφούσα, νύφη τον ξεγέλασε και τον έπεισε να χτίσει το μαντείο του στους Δελφούς.
Λίγο πάνω από το χωριό Υψηλάντης, που οφείλει το όνομα του στον αγωνιστή της επανάστασης του 1821, Δημήτριο Υψηλάντη, βρίσκεται ο πύργο του Υψηλάντη.
Χτισμένος μάλλον από Καταλανούς τον 13ο αιώνα για να ελέγχουν την Κωπαΐδα, σε ένα φυσικό μπαλκόνι του υψώματος,
Ο πύργος είναι τριώροφος, τα πατώματα των επάνω ορόφων ήταν ξύλινα και εδράζονταν σε σκαλότρυπες ανοιγμένες στον εσωτερικό τοίχο. Ο τελευταίος όροφος στεγαζόταν με καμάρα και είχε δύο λίθινα τόξα για την υποστήριξη του υπερκείμενου αμυντικού δώματος.

Πότε;
28 Απριλίου 2024
Κόστος
35€/άτομο
Επίπεδο δυσκολίας
Εύκολο

Αναλυτικό πρόγραμμα

1η ημέρα

ΑΘΗΝΑ
-ΧΩΡΙΟ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
-ΑΘΗΝΑ
• Πύργος Υψηλάντη
• Μονή Αγίου Νικολάου

Στις 07:30, αναχωρούμε από Αθήνα με το λεωφορείο μας για το χωριό Υψηλάντης

Η διαδρομή μας θα ξεκινήσει πιο πάνω από το χωριό, προς τη Μονή του Αγίου Νικολάου, στην αρχή θα ακολουθήσουμε δασικό δρόμο έχοντας θέα στην πεδιάδα της Κωπαΐδας.
Αφού περάσουμε ρεματιά και θαυμάσουμε τα τεράστια Πλατάνια, θα κατευθυνθούμε στον πύργο του Υψηλάντη, από εκεί θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που ανηφορίζει κάνοντας ζικ ζακ μέσα σε πολύ ωραίο δάσος, θα βγούμε στη τοποθεσία πόρτες, θα ακολουθήσουμε δασικό δρόμο, και μετά τους λόφους με το κοκκινόχωμα, θα έχουμε απεριόριστη θέα στην πεδιάδα της κωπαΐδας.
Συνέχεια σε μονοπάτι, κάτω από την κορυφή του Αγίου Βασιλείου, αγναντεύοντας τη κορυφογραμμή του Ζαγαρά, σημείο που βρισκόταν η αρχαία πηγή Ιπποκρήνη , που ήταν αφιερωμένη στις Μούσες και δημιουργημένη από τον καλπασμό του φτερωτού αλόγου Πηγάσου.
Κατόπιν θα περπατήσουμε μέσα σε υπέροχο δρυοδάσος, και αφού περάσουμε πηγή, θα κατευθυνθούμε προς τη μονή του Αγίου Νικολάου ολοκληρώνοντας την κυκλική διαδρομή μας.

Γεύμα σε κοντινή περιοχή.
Επιστροφή και εκτιμώμενη ώρα άφιξης στην Αθήνα στις 20:00

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι περιλαμβάνεται

Οδική μεταφορά
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος.
Έμπειροι, Πιστοποιημένοι συνοδοί βουνού & Πρώτων Βοηθειών
Ομαδικό Φαρμακείο
Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
ΦΠΑ

Τι δεν περιλαμβάνεται

Προσωπικά έξοδα και γεύματα.
Οτιδήποτε δεν αναφέρεται παραπάνω.

Να έχετε μαζί σας

Πεζοπορικό μποτάκι – πεζοπορικά μπαστούνια
Αδιάβροχα ρούχα
Σακίδιο πεζοπορίας
Καπέλο, γυαλά ηλίου, αντηλιακό
Σνακ/τρόφιμα, νερό
Ατομικό φαρμακείο

Σημειώσεις

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Από Αθήνα στις 07:30

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ:
13 χιλιόμετρα, κυκλική, 5-6 ώρες.Υ.Δ. +/-570μ. – Δυσκολία Α-Β’

 

· Αναλόγως των καιρικών συνθηκών, το πρόγραμμα δύναται να τροποποιηθεί.
· Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, βγαίνουν φωτογραφίες οι οποίες αναρτώνται στα social media και το site της εταιρείας. Αν κάποιος δεν το επιθυμεί, μπορεί να μας το αναφέρει.

Χάρτης

Συνεργασία με την Terramare

Εξοπλιστείτε για το ταξίδι σας με έκπτωση!

Συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε από τις ιδιαίτερες εμπειρικές εξορμήσεις μας, λαμβάνετε εκπτώσεις έως και 20% σε προϊόντα όπως σακίδια, παπούτσια, ρούχα, αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό, στο συνεργαζόμενο κατάστημα ειδών υπαίθριου τουρισμού και δραστηριοτήτων, Terra Mare, με την κατάλληλη καθοδήγηση από εμάς και από τους ανθρώπους μας εκεί! 

Απολαύστε τις εκδρομές μας με τον καλύτερο εξοπλισμό στις καλύτερες τιμές!