ΤΥΜΦΗ
Δρακόλιμνες Τύμφης & Σμόλικα/Μονή Στομίου

Αναμένεται τιμή

To ταξίδι μας ξεκινά σε...

00
ημέρες
00
ώρες
00
λεπτά
Το ταξίδι αυτό ολοκληρώθηκε!

Η εξόρμησή μας με λίγα λόγια

Ανάβαση σε 2 από τις 5 δρακόλιμνες που υπάρχουν στην Ελλάδα, στους ορεινούς όγκους της βόρειας Πίνδου, που αποτελούν από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας μας, ιδιαίτερα ευαίσθητα κι ανεπανάληπτα όμορφα!
Πρόκειται για αλπικές λίμνες που βρίσκονται άνω των 2000 μέτρων κι έχουν νερό όλο τον χρόνο. Σε αυτές ζουν οι αλπικοί τρίτωνες, μικρές σαύρες που ευδοκιμούν μόνο σε τέτοια υψόμετρα. Οι δρακόλιμνες οφείλουν το όνομά τους σε μια μυθοπλασία που λέει ότι δημιουργήθηκαν από την μάχη δράκων!

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης βρισκεται σε υψόμετρο 2.050 μ., μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραπόταμού του Βοϊδομάτη, στη Τύμφη που έχει ψηλότερη κορυφή τη Γκαμήλα (2.497 μ.). Το τοπίο γύρω από την λίμνη, είναι  γυμνό, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό, σπάνιας ομορφιάς, με καταπληκτική πανοραμική θέα των κορφών του βουνού.

Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα βρίσκεται στο δεύτερο ψηλότερη βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, σε υψόμετρο 2150μ., κάτω από τον κώνο της κορυφής του Γερου 2637μ.
Αυτό που τη χαρακτηρίζει και την καθιστά ξεχωριστή είναι το μοναδικό της σχήμα, αυτό της καρδιάς και το έντονο γαλάζιο χρώμα. Για το λόγο αυτό, στα βλάχικα ονομάζεται «Λάκου-Βίνιτου», δηλαδή γαλάζια λίμνη!

Η διαμονή μας θα γίνει στην υπέροχη Κόνιτσα, που βρίσκεται φωλιασμένη στην πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα σε υψόμετρο 650 μέτρων, αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω από την ομώνυμη πεδιάδα όπου οι παραπόταμοι Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος συναντούν τον Αώο.
Η Κόνιτσα θα μας χαρίσει μερικές μοναδικές εικόνες καθώς θα την προσεγγίσουμε. Η χαρακτηριστικότερη όμως και πιο εντυπωσιακή είναι αυτή στην είσοδό της, με το θεαματικό μονότοξο γεφύρι που πρόκειται για το μεγαλύτερο του είδους του στα Βαλκάνια, με άνοιγμα 36 μέτρα και ύψος 20 μέτρα πάνω από τον Αώο.

Πότε;
22-24 Ιουνίου 2024
Κόστος
Επίπεδο δυσκολίας
Μέτριο

Αναλυτικό πρόγραμμα

1η ημέρα

ΑΘΗΝΑ
-ΚΟΝΙΤΣΑ

Στις 07:00 αναχωρούμε από Αθήνα με το λεωφορείο μας.
Άφιξη στη Κόνιτσα

Πεζοπορία στη Μονή Στομίου
Από το υπέροχο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας που χτίστηκε το 1869 θα ακολουθήσουμε το χωματόδρομο στη δεξιά όχθη του ποταμού Αώου που στενεύει σταδιακά και μετά το μικρό φράγμα θα περπατήσουμε στο παλιό κτιστό μονοπάτι απολαμβάνοντας την άγρια ομορφιά του τοπίου, τα ορμητικά νερά του ποταμού και τη πυκνή βλάστηση.
Το μονοπάτι ανεβοκατεβαίνει την πλαγιά ώσπου θα φτάσουμε σε δασικό δρόμο τον οποίο θα ακολουθήσουμε μέχρι την ιστορική Μονή Στομίου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων σε φυσικό πλάτωμα κοντά στο στόμιο της χαράδρας,
γεγονός που δικαιολογεί την ονομασία του και χτίστηκε το 1774.
Επιστροφή από μονοπάτι και δασικό δρόμο δίπλα στο ποτάμι.

Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο στη Κόνιτσα/ γεύμα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2η ημέρα

ΚΟΝΙΤΣΑ
-ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ
-ΚΟΝΙΤΣΑ

Μετά το πρωινό μας, μετάβαση οδικώς στο Μεγάλο Πάπιγκο.

Πεζοπορία στη Δρακόλιμνη Τύμφης
Από το Μεγάλο Πάπιγκο έχοντας μπροστά μας τους εντυπωσιακούς κάθετους βράχους, τους Πύργους της Αστράκας, όπως συνηθίζεται να τους ονομάζουν, ακολουθούμε το Εθνικό μονοπάτι 03, με ήπια κλίση στην αρχή περνώντας από τις βρύσες Αβραγωνιά και Αντάλκη που έχει χτίσει το δασαρχείο, σε όμορφη πυκνή βλάστηση, μετά τη δεύτερη βρύση αυξάνεται η κλίση του εδάφους, θα περάσουμε από άλλες δύο βρύσες καθώς και κιόσκι με εξαιρετική θέα προς την περιοχή.
Μετά τη βρύση Τράφος, απομένει η τελευταία κόντρα σε αλπική πλέον βλάστηση, για να βγούμε στη βεράντα του καταφυγίου της Αστράκας με την εκπληκτική θέα προς τον υπόλοιπο όγκο, τη Γκαμήλα, την Αστράκα, και την ορθοπλαγιά του Πλόσκου που βρίσκεται απέναντι μας.
Ξεκούραση και συνεχίζουμε έχοντας κατάβαση προς το εκτεταμένο οροπέδιο της ξερούλουτσας, θα περάσουμε την πηγή τσουμάνη και θα ανηφορίσουμε από ράχη για την εντυπωσιακή Δρακόλιμνη της Τύμφης.
Αφού ξεκουραστούμε στο μοναδικό αυτό μέρος θα συνεχίσουμε τη διάσχιση μας κατηφορίζοντας προς την πηγή τσουμάνη και στη συνέχεια ακολουθώντας το μονοπάτι της κερασιάς, που διατρέχει τις πλαγιές του Λάπατου, έχοντας μακριά κατάβαση, και περνώντας διαδοχικούς ώμους, θα βγούμε σε ρεματιά, σε δασωμένο πλέον κομμάτι τερματίζοντας τη πορεία μας κοντά στο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας.

Μετάβαση στη Κόνιτσα
Γεύμα, περιήγηση.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
3η ημέρα

ΚΟΝΙΤΣΑ
-ΠΑΔΕΣ
-ΠΑΛΑΙΟΣΕΛΙ
-ΑΘΗΝΑ

Μετά το πρωινό μας, μετάβαση οδικώς στο χωριό Πάδες.

Πεζοπορία στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα
Η διάσχιση μας θα ξεκινήσει από την πλατεία του χωριού Πάδες, ένα καταπράσινο χωριό στις παρυφές του Σμόλικα με τον Αώο, να ρέει χαμηλά.
Βγαίνουμε από το χωριό και έχουμε πορεία σε πευκοδάσος, θα περάσουμε από το ξύλινο εικονοστάσι του Αγίου Κωνσταντίνου και θα βγούμε στο λιβάδι πάντε ελ έξαρχο που υπάρχει πηγή και κάποιες ξύλινες καλύβες κτηνοτρόφων, στο σημείο αυτό διεξάγεται το ετήσιο αντάμωμα νέων της Λάκκας Αωού.
Συνέχεια σε δασικό δρόμο φτάνοντας στο πανέμορφο λιβάδι πάντε ελ μπιζάνιο, θα περάσουμε ρυάκι και θα βγούμε σε μικρό πλάτωμα με καταπληκτική θέα στην Γκαμήλα, ανάμεσα πλέον από ρόμπολα κάποια χτυπημένα από κεραυνούς, τα οποία μετατρέπονται σε φυσικά γλυπτά και προκαλούν θαυμασμό.
Βγαίνουμε σε αυχένα και συνεχίζουμε σε ράχη από που θα προσεγγίσουμε τη περίφημη δρακόλιμνη του Σμόλικα, με σχήμα καρδιάς όπου τα νερά της ρέουν προς την κοιλάδα του Κεράσοβου.
Ξεκούραση και επιστροφή από τα ίδια μέχρι τον αυχένα, κατόπιν θα ανεβούμε στην κορυφή της Μουγκρίδας και θα κατηφορίσουμε προς το ορειβατικό καταφύγιο Σμόλικα σε μία από τις πιο πυκνοδασωμένες πλαγιές του όρους όπου θα κάνουμε μία στάση και θα συνεχίσουμε το μονοπάτι σε υπέροχο δάσος, περνώντας από το καταφύγιο ανάγκης στη θέση νάνε, και ακολουθώντας το εθνικό μονοπάτι 03 θα προσεγγίσουμε το χωριό Παλαιοσέλι.

Γεύμα κατά την επιστροφή στην Αθήνα, εκτιμώμενη ώρα άφιξης στις 01:00.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι περιλαμβάνεται

Οδική μεταφορά
Έμπειροι, Πιστοποιημένοι συνοδοί βουνού & Πρώτων Βοηθειών
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος.
Ομαδικό Φαρμακείο
Ασφάλεια αστικής και γενικής ευθύνης.
ΦΠΑ

Τι δεν περιλαμβάνεται

Προσωπικά έξοδα
Οτιδήποτε δεν αναφέρεται παραπάνω

Να έχετε μαζί σας

Πεζοπορικό μποτάκι.
Φακο κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες.
Ρούχα για 3 ημέρες ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες
Καπέλο – γυαλιά
Σακίδιο ημερήσιας πεζοπορίας.
Σνακ/τρόφιμα, νερό
Ατομικό φαρμακείο
Αδιάβροχα ρούχα

Σημειώσεις

Στοιχεία Πεζοπορίας:
1η Ημέρα.

Κόνιτσα- Μονή Στομίου – Κόνιτσα
13 χιλιόμετρα, Ημικυκλική, 6 ώρες. Υ.Δ. +/-500μ. – Δυσκολία Α-Β’

2η Ημέρα.
Μεγάλο Πάπιγκο – Δρακόλιμνη Τύμφης – Κόνιτσα
21 χιλιόμετρα, Διάσχιση, 11-12 ώρες. Υ.Δ. +1350μ./-1850μ. Δυσκολία Γ’

3η Ημέρα.
Πάδες – Δρακόλιμνη Σμόλικα – Παλαιοσέλι
17 χιλιόμετρα, Διάσχιση, 9 ώρες. Υ.Δ. +/-1150μ. – Δυσκολία Β-Γ’

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Από Αθήνα στις 07:00

Χάρτης

Συνεργασία με την Terramare

Εξοπλιστείτε για το ταξίδι σας με έκπτωση!

Συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε από τις ιδιαίτερες εμπειρικές εξορμήσεις μας, λαμβάνετε εκπτώσεις έως και 20% σε προϊόντα όπως σακίδια, παπούτσια, ρούχα, αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό, στο συνεργαζόμενο κατάστημα ειδών υπαίθριου τουρισμού και δραστηριοτήτων, Terra Mare, με την κατάλληλη καθοδήγηση από εμάς και από τους ανθρώπους μας εκεί! 

Απολαύστε τις εκδρομές μας με τον καλύτερο εξοπλισμό στις καλύτερες τιμές!