ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Το Άγνωστο Μπέλλες & Melnik

385€/άτομο

Η εξόρμησή μας με λίγα λόγια

Στη βόρεια πλευρά του όρους Μπέλλες, βρίσκεται το νεότερο φυσικό πάρκο της Βουλγαρίας, το Belasitsa Nature Park, που ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί  μέρος του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου “Natura 2000” για την προστασία των φυσικών οικοτόπων και της άγριας ζωής, με μια εντυπωσιακή σε αριθμούς, χλωρίδα και πανίδα.
Δασώδεις πλαγιές με καρυδιές, καστανιές, μαυρόπευκα, οξυές, πλατάνια , που  διασχίζονται από βαθιές κοιλάδες, ορμητικά ποτάμια και πολλούς καταρράκτες συνθέτουν ένα σκηνικό ανυπέρβλητης ομορφιάς.
Θα επισκεφθούμε επίσης και θα περπατήσουμε ανάμεσα στις ψηλές αμμώδεις ασβεστολιθικές «πυραμίδες» που περιβάλλουν το παραδοσιακό χωριό Μελένικο, την μικρότερη πόλη της Βουλγαρίας που εντυπωσιάζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Χτισμένο σε μια απόμακρη βαθύσκιωτη χαράδρα, την εποχή του Βυζαντίου χρησιμοποιούνταν ως τόπος εξορίας για τους ανεπιθύμητους πρίγκιπες και ευγενείς του παλατιού αλλά έως και σήμερα φημίζεται για το εκλεκτό κόκκινο κρασί που παράγεται από τους εύφορους αμπελώνες της περιοχής. Ολόκληρο το Μελένικο είναι ένα ανοιχτό μουσείο, περιδιαβαίνοντας τα στενά σοκάκια με τα πέτρινα καλντερίμια, θα ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο…
Βάση των εξορμήσεων μας θα αποτελέσει, ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για ανάπαυση και αναψυχή, το Σαντάνσκι, που βρίσκεται στην Κοιλάδα Πετριτσίου-Σαντάνσκι και περιβάλλεται από το Πιρίν, τo Μπέλλες, το Όγκραγκντεν και σειρά άλλων μικρότερων βουνών
Το Σαντάνσκι διασχίζει ο ποταμός Σαντάνσκα Μπίστριτσα, παραπόταμος του Στρυμόνα, που χωρίζει την πόλη στα δύο και στις πάνω όχθες του εκτείνεται το γραφικό καταπράσινο πάρκο «Σβέτι Βράτς».
Το πάρκο, που χρονολογείται από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου,
εντυπωσιάζει με τις όμορφες διαδρομές και τα μονοπάτια, καθώς και τους οργανωμένους χώρους αναψυχής, στον ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών και των 160 μεσογειακών δέντρων και φυτών που βρίσκονται διασκορπισμένα. Δύο κρεμαστές γέφυρες, σαν από παραμύθι, ενώνουν τις δύο όχθες του ποταμού, ενώ βορειότερα η τεχνητή λίμνη με τις πάπιες και τους κύκνους αποτελεί αγαπημένο σημείο ντόπιων και επισκεπτών.
Το Σαντάνσκι, ονομάστηκε έτσι το 1949 προς τιμήν του εθνικού ήρωα των Βουλγάρων Γιάννε Σαντάνσκι που έδρασε στις αρχές του 20ου αιώνα, τότε που η περιοχή ήταν κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Λόγω της θέσης της πόλης και των πολλών ιαματικών πηγών της, η ανθρώπινη παρουσία είναι πολύ παλιά και χάνεται στα βάθη των αιώνων. Από εδώ καταγόταν ο θρυλικός μονομάχος και επαναστάτης εναντίον της Ρώμης Σπάρτακος και κατά την αρχαιότητα ζούσε στην περιοχή το θρακικό φύλο των Μαίδων, χάλκινος ανδριάντας του οποίου δεσπόζει επιβλητικός στην κεντρική είσοδο της πόλης.
Οι ιαματικές πηγές της πόλης ήταν γνωστές ακόμη από την αρχαιότητα, με Ρωμαίους και Βυζαντινούς στη συνέχεια, να κοσμούν την πόλη με λαμπρά συγκροτήματα λουτρών.

Πότε;
9-12 Μαΐου 2024
Κόστος
385€/άτομο
Επίπεδο δυσκολίας
Εύκολο

Αναλυτικό πρόγραμμα

1η ημέρα

ΑΘΗΝΑ
-ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ BELASITSA
-SANDANSKI

Στις 07:00 αναχωρούμε από Αθήνα με το λεωφορείο μας , άφιξη στο καταφύγιο Belasitsa.
(Διέλευση συνόρων από Προμαχώνα)

Πεζοπορία στο καταρράκτη Leshnishki.
Από το καταφύγιο Belasitsa (700μ.) ακολουθούμε δασικό δρόμο με έντονη κλίση στην αρχή, περνάμε από ξέφωτο και συνεχίζουμε σε δασωμένο μονοπάτι κάτω από καστανιές, οξιές και πολλές φτέρες με μικρές υψομετρικές διακυμάνσεις.
Θα μας εντυπωσιάσουν οι υπέρ αιωνόβιες καστανιές με το μέγεθός τους καθώς περπατάμε στο δάσος. Αφού περάσουμε ένα βράχινο πέρασμα το μονοπάτι γίνεται πιο στενό, και περνώντας ξύλινο γεφυράκι προσεγγίζουμε τον καταρράκτη Leshnishki (760μ.).
Ξεκούραση και επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι.

Μετάβαση οδικώς στο Sandanski, τακτοποίηση στο καταφύγιο.
Γεύμα /περιήγηση.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2η ημέρα

SANDANSKI
-ROZHEN
-SANDANSKI
• Melnik
• Yavornitsa

Μετά το πρωινό μας, μετάβαση οδικώς στον οικισμό Rozhen.
Από εκεί θα ξεκινήσει η διάσχιση μας, στη χαράδρα ανάμεσα στις αμμώδεις ασβεστολιθικές «πυραμίδες», θα περάσουμε από το μεσαιωνικό μοναστήρι, Ροζηνού, και θα τερματίσουμε στο Melnik.

Από τον οικισμό θα ακολουθήσουμε το παλιό λιθόκτιστο μονοπάτι που οδηγεί σε ένα από τα μεγαλύτερα μοναστηριακά μεσαιωνικά συγκροτήματα στη βουλγαρία, τη μονή Ροζηνού, χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, και ως το 1921 αποτελούσε μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.
Θα την επισκεφθουμε και στη συνέχεια για λίγα μέτρα θα συνεχίσουμε σε δασικό δρόμο και κατόπιν σε διαμορφωμένο μονοπάτι, σε ανοιχτό πεδίο στην αρχή, μπαίνοντας σταδιακά στη βαθύσκιωτη χαράδρα, ανάμεσα στις ασβεστολιθικές “πυραμίδες”.
Θα κάνουμε μικρή παράκαμψη σε 2 σημεία με πανοραμική θέα και πλησιάζοντας το Melnik το μονοπάτι μπαίνει μέσα στη ξερή κοίτη.
Φτάνοντας στη μικρότερη πόλη της Βουλγαρίας θα περιηγηθούμε στα σοκάκια με τα καλντερίμια, θαυμάζοντας τα όμορφα αρχοντικά χτισμένα με την ντόπια μακεδονίτικη αρχιτεκτονική που απλώνονται στις όχθες του χειμάρου που διασχίζει τον οικισμό και αποτελούν ουσιαστικά τις δύο γειτονιές του. Παλαιότερα όταν ο χείμαρρος πλημμύριζε τον χειμώνα η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές γινόταν με ξύλινες γέφυρες που ανεβοκατέβαιναν.
Θα περιηγηθούμε στο χωριό περνώντας από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου του 1846 πού είναι η μοναδική αφιερωμένη στον συγκεκριμένο άγιο σε όλη τη βουλγαρία, το αρχοντικο Μπάμπουρα (12ου αιώνα) και από το ψηλότερο σημείο της πόλης που δεσπόζει το φημισμένο αρχοντικό του Κορδόπουλου που σήμερα είναι ιδιωτικό μουσείο.
Όσοι θέλουν θα συνεχίσουμε για λίγο ακόμη και θα ανεβούμε στο μοναστήρι της παναγίας Σπηλαιώτισσας, έχοντας πανοραμική θέα στο Μέλνικ και στις ασβεστολιθικές “πυραμίδες”.

Γεύμα στο Μέλνικ.

Μετάβαση οδικώς για πεζοπορία στο χωριό Yavornitsa έως τον ομώνυμο καταρράκτη.
Από το δημοτικό σχολείο του χωριού θα ανηφορήσουμε στον οικισμό, θα περάσουμε από ένα εκκλησάκι όπου υπάρχει κοιμητήριο μουσουλμάνων και από δασικό δρόμο ανάμεσα από καρυδιές,  καστανιές και πανύψηλες φτέρες, θα βγούμε σε σημείο κάτω από μεγάλα Πλατάνια, δίπλα από τον ποταμό όπου υπάρχουνε 3 κιόσκια.
Λίγο πιο πάνω υπάρχει ξύλινο γεφυράκι θα περάσουμε στην απέναντι μεριά και θα συνεχίσουμε την ανάβασή μας μέχρι τον καταρράκτη Yavornitsa (714μ.).
Ξεκούραση και επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
3η ημέρα

SANDANSKI
-KOLAROVO
-SANDANSKI
• Samouil's Fortress
• Little & Big Praskalo

Μετά το πρωινό μας, θα μεταβούμε οδικώς και θα επισκεφθούμε το Εθνικό Πάρκο-Μουσείο Samouil’s Fortress, το οποίο είχε στρατηγική θέση και πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο διοίκησης από τον τσάρο Σαμουήλ. Βρίσκεται δίπλα από τον ποταμό Στρούμιτσα ή Στρωμνιτσιώτη, σε δάσος με βελανιδιές. Δέος προκαλούν τα τεράστια Πλατάνια, δίπλα στην όχθη του ποταμού. Θα περπατήσουμε στο χώρο, θα δούμε τα εκθέματα και θα ενημερωθούμε για τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής κατά τη βασιλεία του Τσάρου Σαμουήλ.

Μετάβαση οδικώς στο χωριό Kolarovo και πεζοπορία στους καταρράκτες Little και Big Praskalo.

Από το χωριό θα μπούμε σε χαράδρα σε ένα εκπληκτικό δάσος με τεράστια πλατάνια και κάποιες αιωνόβιες καστανιές.
Σύντομα θα βρεθούμε κάτω από οξυές με το μονοπάτι να κάνει ζικ-ζακ, ανεβαίνοντας μια πλαγιά με έντονη κλίση.
Θα βγούμε σε πλάτωμα σε διασταύρωση μονοπατιών, θα ακολουθήσουμε τα σημάδια για το πρώτο καταρράκτη (807μ.), όπου έχουν τοποθετήσει πασσάλους με σχοινί και σκαλοπάτια για τη προσέγγιση του.
Επιστροφή στη διασταύρωση και συνέχεια ανάβασης, με έντονη κλίση για το ψηλότερο και καλά κρυμμένο καταρράκτη.
Φτάνοντας σε μικρό πλάτωμα, ακολουθεί κατάβαση, έχουν τοποθετήσει και εδώ σχοινιά με πασσάλους κι έχουν φτιάξει ξύλινα σκαλοπάτια και μια κάθετη ξύλινη σκάλα για τη προσέγγιση του εντυπωσιακού καταρράκτη Big Praskalo (965μ.)
Ξεκούραση και επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι.

Μετάβαση οδικώς στο χωριό Klyuch για Γεύμα.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
4η ημέρα

SANDANSKI
-Kamena
-ΑΘΗΝΑ
• Καταρράκτης Kameshnishki

Μετά το πρωινό μας, μετάβαση οδικώς στο χωριό Kamena ,πεζοπορία στο καταρράκτη Kameshnishki.
Από το κέντρο του χωριού θα ξεκινήσουμε την πορεία μας περνώντας από τα bungalows της περιοχής, κάτω από πανύψηλα πλατάνια και μαυρόπευκα, θα κινηθούμε δίπλα από τον ποταμό, αναμεσα σε φτέρες, διασχίζοντας τον, από τα ξύλινα γεφυράκια και σταδιακά θα μπούμε σε δάσος με οξιές. θα φτάσουμε σε κιόσκι και χώρο αναψυχής.
Από εκεί θα κατηφορήσουμε και με τη βοήθεια της κουπαστής και των ξύλινων σκαλοπατιών θα προσεγγίσουμε τον εντυπωσιακό καταρράκτη Kameshnishki 21 μέτρων. Ξεκούραση και επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι.

Επιστροφή στην Αθήνα, εκτιμώμενη ώρα άφιξης στις 22:00.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι περιλαμβάνεται

Όλες οι οδικές μεταφορές από την Αθήνα
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος.
Έμπειροι, Πιστοποιημένοι συνοδοί βουνού & Πρώτων Βοηθειών
Διαμονή.
Ομαδικό Φαρμακείο
ΦΠΑ
Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

Τι δεν περιλαμβάνεται

Προσωπικά έξοδα και γεύματα.
Οτιδήποτε δεν αναφέρεται παραπάνω.

Να έχετε μαζί σας

Πεζοπορικό μποτάκι – πεζοπορικά μπαστούνια
Αδιάβροχα ρούχα
Σακίδιο πεζοπορίας

Σημειώσεις

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Από Αθήνα στις 07:00

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ:
1 ημέρα.
Καταφύγιο Belasitsa – Καταρράκτης Leshnishki
4 χιλιόμετρα, Μπρος πίσω, 2 ώρες. Υ.Δ. +/-200μ. – Δυσκολία Α’

2η μέρα.
Rozhen – Melnik
6 χιλιόμετρα, διάσχιση, 4 ώρες. Υ.Δ. +250μ./-360μ. – Δυσκολία Α’
Καταρράκτης Yavornitsa
4 χιλιόμετρα, Μπρος πίσω, 2 ώρες. Υ.Δ. +/-200μ. – Δυσκολία Α’

3η μέρα.
Kolarovo – Καταρράκτες Little and Big Praskalo.
7 χιλιόμετρα, Μπρος πίσω, 4 ώρες. Υ.Δ. +/-530μ. – Δυσκολία Α+’

4η μέρα.
Kamena – Καταρράκτης Kameshnishki
4.5 χιλιόμετρα, Μπρος πίσω, 2.5 ώρες. Υ.Δ. +/-240μ. – Δυσκολία Α’

 

· Απαραίτητη ταυτότητα με έκδοση από το 2008 και μετά ή διαβατήριο σε ισχύ.

· Αναλόγως των καιρικών συνθηκών, το πρόγραμμα δύναται να τροποποιηθεί.

· Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, βγαίνουν φωτογραφίες οι οποίες αναρτώνται στα social media και το site της εταιρείας. Αν κάποιος δεν το επιθυμεί, μπορεί να μας το αναφέρει.

Χάρτης

Συνεργασία με την Terramare

Εξοπλιστείτε για το ταξίδι σας με έκπτωση!

Συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε από τις ιδιαίτερες εμπειρικές εξορμήσεις μας, λαμβάνετε εκπτώσεις έως και 20% σε προϊόντα όπως σακίδια, παπούτσια, ρούχα, αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό, στο συνεργαζόμενο κατάστημα ειδών υπαίθριου τουρισμού και δραστηριοτήτων, Terra Mare, με την κατάλληλη καθοδήγηση από εμάς και από τους ανθρώπους μας εκεί! 

Απολαύστε τις εκδρομές μας με τον καλύτερο εξοπλισμό στις καλύτερες τιμές!