ΝΟΤΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑ-ΔΑΣΟΣ ΣΚΙΡΙΤΙΔΑΣ
Το Μονοπάτι της Βλαχοκερασιάς
Σε ένα παραμυθένιο μέρος

35€/άτομο

To ταξίδι μας ξεκινά σε...

00
ημέρες
00
ώρες
00
λεπτά
Το ταξίδι αυτό ολοκληρώθηκε!

Η εξόρμησή μας με λίγα λόγια

Το Δάσος Σκιρίτιδας, στη νότια Αρκαδία, ανάμεσα στο Μαίναλο, στον Πάρνωνα και στον Ταΰγετο, θεωρείται ο πρώτος τεχνητός δρυμός της Ελλάδας. Έργο του δασολόγου και συγγραφέα Τάσου Στεφάνου, όπου το 1976 έπεισε τους κατοίκους των γύρω χωριών, να ασχοληθούν με τη φύτευση πεύκων, ελάτων, δρυών και καστανιών, συνθέτοντας ένα περιβάλλον απόλυτα φυσικό που σήμερα απλώνεται σε 50.000 στρέμματα και ζωοδοτεί ένα πλούσιο οικοσύστημα. Εκεί έχει τις πηγές του ο ποταμός Ευρώτας που μετά από 82 χιλιόμετρα εκβάλλει στη θάλασσα. Μέσα σε πυκνό δάσος από πλατάνια, καστανιές, καρυδιές και κερασιές, θ’ ακολουθήσουμε το μονοπάτι που διάνοιξε ο Τάσος Μήτσιος, γέννημα του χωριού και ψυχή του Ορειβατικού Τμήματος της ΕΥΔΑΠ. Με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό τοπίο, αλλά και με πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, διάνοιξε το μονοπάτι των 14 χλμ. μέσα στην καρδιά του δάσους της Σκιρίτιδας, όπου συναντούσε το δέντρα, τα παρέκαμπτε, μόνο κλάδευε και έκοβε ρείκια και αφάνες. Αναβίωσε παλιά αυλάκια που τροφοδοτούσαν γούρνες και αυτές στην συνέχεια περιβόλια, αυλάκια νερόμυλων και νεροτριβών, εγκαταλελειμμένα χωράφια, τοπία που είχαν να πατηθούν από άνθρωπο πάνω από 50 χρόνια αλλά και περιοχές που δεν αποτελούσαν πέρασμα ποτέ από άνθρωπο.

Πότε;
30 Ιουνίου 2024
Κόστος
35€/άτομο
Επίπεδο δυσκολίας
Μέτριο

Αναλυτικό πρόγραμμα

1η ημέρα

ΑΘΗΝΑ
-ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑ
-ΑΘΗΝΑ
• Μονοπάτι Βλαχοκερασιάς
• Πηγή του Μελισσιού

Στις 07:00, αναχωρούμε από Αθήνα με το λεωφορείο μας για το χωριό Βλαχοκερασιά.

Έναρξη της διαδρομής μας από την Πλατεία Ομογενών Αμερικής, σύντομα θα κινηθούμε σε δασικό δρόμο βγαίνοντας από το χωριό. Ανηφορίζουμε κάτω από αιωνόβιες Καστανιές, θα μπούμε σε μονοπάτι μέσα σε πυκνό δάσος με Πεύκα και φτέρες, το οποίο θα μας οδηγήσει στον κεντρικό δρόμο που ενώνει τη Βλαχοκερασιά με τις Κολλίνες, διασχίζουμε κάθετα το δρόμο, θα περάσουμε από χωράφι με καστάνιες και το μονοπάτι συνεχίζει σε πλαγιά κάτω από πυκνό δάσος.
Πλησίον βρίσκεται η Πηγή του Δάσους, θα συνεχίσουμε σε δασικό δρόμο, έχοντας κατάβαση προς το ποτάμι. Πορεία δίπλα σε πυκνά πλατάνια ακολουθώντας τη ροή του ποταμού. Θα περάσουμε τον αγωγό ο οποίος χρησιμοποιείται για την υδροδότηση του χωριού και θα βρούμε μία μικρή λίμνη που δημιουργείται από το μικρό φράγμα πηγών Ευρώτα. Θα συναντήσουμε ερειπωμένο νερόμυλο και θα κατηφορίσουμε ξανά προς το ποτάμι θα περάσουμε πολλές φορές από τη μία μεριά στην άλλη, θα δροσιστούμε στη Πηγή Κώστα, θα ακολουθήσουμε έναν παραπόταμο έχοντας ανάβαση, με έντονη κλίση, ώσπου θα φτάσουμε στην χτισμένη Πηγή του Μελισσιού, κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι. Στη συνέχεια πορεία σε δασικό δρόμο για να βγούμε στη ράχη και στο ύψωμα μέσα από χωράφια με Καστανιές, εκεί θα συναντήσουμε και το όμορφο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία με την υπέροχη θέα. Συνεχίζουμε στο δασικό δρόμο και μπαίνουμε στο χωριό, ολοκληρώνοντας την απαιτητική, αλλά πανέμορφη κυκλική διαδρομή μας, στη μεγάλη πέτρινη εκκλησία με το ψηλό καμπαναριό που βρίσκεται στη πλατεία.

Γεύμα σε κοντινή περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι περιλαμβάνεται

Οδική μεταφορά
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος.
Έμπειροι, Πιστοποιημένοι συνοδοί βουνού & Πρώτων Βοηθειών
Ομαδικό Φαρμακείο
Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
ΦΠΑ

Τι δεν περιλαμβάνεται

Προσωπικά έξοδα και γεύματα.
Οτιδήποτε δεν αναφέρεται παραπάνω.

Να έχετε μαζί σας

Πεζοπορικό μποτάκι – πεζοπορικά μπαστούνια
Αδιάβροχα ρούχα
Σακίδιο πεζοπορίας
Καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό
Σνακ/τρόφιμα, νερό
Ατομικό φαρμακείο
Φακό κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες

Σημειώσεις

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Από Αθήνα στις 07:00

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ:
14 χιλιόμετρα, κυκλική, 7-8 ώρες.Υ.Δ. +/-500μ. – Δυσκολία Α-Β΄+

 

· Η διαδρομή απευθύνεται σε πεζοπόρους, με πολύ καλή φυσική κατάσταση.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα αλλεπάλληλα περάσματα με σχοινιά που προσθέτουν περιπέτεια και ασφάλεια στην πορεία μας, καθώς και στα περάσματα στο ποτάμι, λόγω των γλιστερών πετρων.

· Αναλόγως των καιρικών συνθηκών, το πρόγραμμα δύναται να τροποποιηθεί.

· Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, βγαίνουν φωτογραφίες οι οποίες αναρτώνται στα social media και το site της εταιρείας. Αν κάποιος δεν το επιθυμεί, μπορεί να μας το αναφέρει.

 

Χάρτης

Δήλωση συμμετοχής

  • *Όνομα
    *Επώνυμο
    *Email
    *Κινητό τηλέφωνο

Συνεργασία με την Terramare

Εξοπλιστείτε για το ταξίδι σας με έκπτωση!

Συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε από τις ιδιαίτερες εμπειρικές εξορμήσεις μας, λαμβάνετε εκπτώσεις έως και 20% σε προϊόντα όπως σακίδια, παπούτσια, ρούχα, αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό, στο συνεργαζόμενο κατάστημα ειδών υπαίθριου τουρισμού και δραστηριοτήτων, Terra Mare, με την κατάλληλη καθοδήγηση από εμάς και από τους ανθρώπους μας εκεί! 

Απολαύστε τις εκδρομές μας με τον καλύτερο εξοπλισμό στις καλύτερες τιμές!