ΗΛΕΙΑ-ΦΟΛΟΗ
Φαράγγια Κενταύρων & Αντρωνίου

175€/άτομο

To ταξίδι μας ξεκινά σε...

00
ημέρες
00
ώρες
00
λεπτά
Το ταξίδι αυτό ολοκληρώθηκε!

Η εξόρμησή μας με λίγα λόγια

Το Σαββατοκύριακο 13-14 Ιουλίου, θα επισκεφθούμε την Ηλεία, όπου θα γνωρίσουμε 2 μοναδικά φαράγγια πλησίον της περιοχής της Φολόης.
Το φαράγγι Αντρωνίου και το φαράγγι των Κενταύρων.

Το Αντρώνι είναι ιστορικό κεφαλοχώρι της Ορεινής Ηλείας. Βρίσκεται στο οροπέδιο της Φολόης και πήρε το όνομά του λόγω της γεωγραφικής τοποθεσίας του, επειδή βρίσκεται ανάμεσα σε δύο απότομες, δασώδεις χαράδρες πού τις διασχίζουν ο Ομηρικός Σελλήεις από τη μία και το Παλιοπόταμο από την άλλη, σχηματίζοντας ένα φυσικό οχυρό (άντρο).
Στη διαδρομή θα συναντήσουμε εγκαταλελειμμένος νερόμυλους το σπήλαιο με τους σταλακτίτες, μικρές σπηλιές, κάποιους καταρράκτες και διάφορες φυτοκοινωνίες με πλατύφυλλα και αειθαλή δέντρα.
Σε αυτό το μέρος κυνηγούσε ο Ξενοφώντας όταν ήταν εξόριστος στο Σκιλλούντα.
Το μονοπάτι για το φαράγγι ξεκινάει και τελειώνει μέσα στην πλατεία του χωριού, αφού πρώτα διαγράψει έναν κύκλο μέσα από ένα μαγευτικό τοπίο. Τη χαράδρα διασχίζει ο ποταμός Λάδωνας, που ονομάζεται και Σελλήεις σύμφωνα με τον Όμηρο. Οι γύρω πλαγιές είναι γεμάτες με βελανιδιές, ενώ δίπλα από το ποτάμι υπάρχουν τεράστιοι πλάτανοι που κρύβουν το φως της ημέρας και χαρίζουν δροσιά στους πεζοπόρους.

Εκεί όπου η μυθολογία συναντά την πραγματικότητα, βρίσκεται το Φαράγγι των Κενταύρων, λίγο έξω από το δρυοδάσος της Φολόης, το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα δρυοδάση στην Ελλάδα.
Το Φαράγγι των Κενταύρων αποτελεί ένα εκπληκτικό φυσικό θαύμα, πρόκειται για μια βαθιά χαράδρα, λαξευμένη εδώ και εκατομμύρια χρόνια από τη ροή του νερού από τα κοντινά βουνά. Περιβάλλεται από πανύψηλα βράχια και καταπράσινο τοπίο, προκαλώντας δέος στους επισκέπτες.
Πιστεύεται ότι είναι η πατρίδα του μυθικού πλάσματος που είναι γνωστό ως Κένταυρος, ενός όντος μισού ανθρώπου και μισού ίππου που λέγεται ότι περιφέρεται στα δάση και τα βουνά της αρχαίας Ελλάδας.
Η πρόσβαση στο σμαραγδένιο Φαράγγι γίνεται μέσα από ένα εντυπωσιακό, μοναδικής ομορφιάς και στενής διόδου μονοπάτι, με ψηλά καταπράσινα τοιχώματα, από αυτοφυή μικρά φυτά.
Κατά τη μυθολογία, κατέβαινε σε αυτό για τροφή ο Ερυμάνθιος Κάπρος. Το αγρίμι, τρομοκρατούσε και κατέστρεφε τα σπαρτά των χωρικών, ενώ με τους χαυλιόδοντές του ξέσκιζε όποιο ζώο έβρισκε μπροστά του, ενοχλώντας ακόμη και τους Κενταύρους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν.
Με ένα τέχνασμα του, ο Ηρακλής, κατάφερε να οδηγήσει το ζώο στο Φαράγγι της Φολόης, που είχε φράξει με δίχτυ, να το πιάσει ζωντανό και να το πάει στο Άργος.

Πότε;
13-14 Ιουλίου 2024
Κόστος
175€/άτομο
Επίπεδο δυσκολίας
Εύκολο

Αναλυτικό πρόγραμμα

1η ημέρα

ΑΘΗΝΑ
-ΑΝΤΡΩΝΙ
-ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
• Πεζοπορία

Στις 07:00, αναχωρούμε από Αθήνα με το λεωφορείο μας  για το Αντρώνι.

Πεζοπορία/ποταμοδιάσχιση : Φαράγγι Αντρώνίου

Από το γήπεδο του χωριού, έχοντας εικόνα του φαραγγιού από ψηλά θα ακολουθήσουμε το κατηφορικό δασικό δρόμο μέχρι να φτάσουμε στο ποτάμι, μετά τη τσιμεντένια γέφυρα, κινούμαστε σε παραπόταμο του Σελλήεντα, μέσα στην κοίτη του ποταμού μέχρι το σπήλαιο.
Επιστρέφουμε στη γέφυρα και ακολουθούμε τον ποταμό μέχρι το χώρο αναψυχής όπου εκεί υπάρχει και σύνδεση με το φαράγγι των Κενταύρων.
Συνεχίζουμε ακολουθώντας τη ροή του ποταμού, σε ένα μαγευτικό τοπίο. Περνώντας από σπηλιές καταρράκτη και ερείπια νερόμυλου θα βρεθούμε στη συμβολή των ποταμών Σελληεί και Παλιοπόταμο (ρέμα Πιαϊθίζα) όπου θα ακολουθήσουμε πλέον το Παλιοπόταμο, έχοντας ήπια ανάβαση με πολλά πλατάνια γύρω μας.
Θα δούμε έναν ακόμη καταρράκτη, ένα ξύλινο γεφυράκι, ερείπια νερόμυλου και φτάνοντας σε γέφυρα, θα ακολουθήσουμε δασικό δρόμο που θα μας οδηγήσει στη πλατεία του χωριού.

*Στις ποταμοδιασχίσεις προσοχή χρειάζεται στις κροκάλες (ποταμίσιες πέτρες), επίσης λόγω των φερτών υλικών και πεσμένων δέντρων, αυξάνεται η δυσκολία σε κάποια σημεία.

**ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: μαγιό ,πετσέτα, μποτάκι που να μπορεί να βραχεί, και σε καλή κατάσταση η σόλα του, ή παπούτσια ποταμοδιάσχισης.

Στο πούλμαν θα έχουμε: δεύτερο ζευγάρι παπούτσια-κάλτσες, αλλαξιά ρούχα.

Μετάβαση σε ξενοδοχείο στην Αρχαία Ολυμπία, γεύμα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2η ημέρα

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
-ΛΙΜΝΗ ΑΛΦΕΙΟΥ
-ΦΟΛΟΗ
-ΠΗΓΕΣ ΛΑΔΩΝΑ
-ΑΘΗΝΑ
• Περιήγηση
• Πεζοπορία

Μετά το πρωινό μας, θα μεταβούμε οδικώς στη λίμνη του Αλφειού, η οποία δημιουργήθηκε το 1962 μετά την κατασκευή του φράγματος του Αλφειού, διασχίζεται από την ξακουστή ομώνυμη γέφυρα που έχει μήκος 315 μέτρα, κοντά στο χωριό Φλόκα. Αποτελεί φυσικό εμπόδιο για φερτά υλικά, και ενώ αρχικά κατασκευάστηκε σαν ταμιευτήρας νερού για την άρδευση της περιοχής, σήμερα λειτουργεί και ως υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ με δύο υδροστροβίλους.

Ο Αλφειός είναι o μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου τόσο από πλευράς μήκους, όσο και υδάτινου όγκου. Το ολικό μήκος του είναι 116 χιλιόμετρα.
Κατά την αρχαιότητα, ο Αλφειός λατρευόταν σαν θεότητα πάνω και από το Δία. Για το λόγο αυτό απεικονιζόταν στο αέτωμα του ναού του Ολυμπίου Δία στην αρχαία Ολυμπία.

Μικρή περιήγηση και μετάβαση στη Φολόη.

Πεζοπορία : Φολόη-Φαράγγι Κενταύρων :

Εκκίνηση της διαδρομής από την πλατεία της Φολόης, περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια, βγαίνουμε από τον οικισμό και το μονοπάτι θα μας οδηγήσει στην βρύση προγιοργούλα, με τα πλατάνια τριγύρω, συνεχίζουμε την κατάβαση προς τον Σελλήεντα ποταμό, έχοντας για λίγο έντονη κλίση όπου φτάνουμε σε χώρο αναψυχής δίπλα από το ποτάμι.
Πλέον θα μπούμε στο εντυπωσιακό στενό κομμάτι του φαραγγιού με τα κάθετα βράχια, εκεί που χάνεται ο ήλιος.
Θα περάσουμε ένα βράχο, όπου έχει τοποθετηθεί σκάλα για την προσπέλαση του και σταδιακά βγαίνουμε από το στενό φαράγγι, περπατώντας ανάμεσα σε φτέρες.
Το μονοπάτι τελειώνει στην άσφαλτο, την οποία θα ακολουθήσουμε για λίγο και περνώντας μέσα από το χωριό Κούμανι, θα μας παραλάβει το πούλμαν, απο τη κεντρική πλατεία.

Επιστροφή στην Αθήνα, όπου θα γίνει μικρή παράκαμψη για να επισκεφθούμε  το άγριο κλήμα του Παυσανία, που έχει κηρυχθεί από το 1976 Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.
Πήρε το όνομά του από τον ιστορικό Παυσανία όταν εκείνος επισκέφθηκε την περιοχή.
Στο έργο του Αρκαδικά, αναφέρει το κλήμα ως φαινόμενο αξιοπερίεργο.
Η ηλικία του υπολογίζεται περίπου στα 3000 χρόνια και το μήκος του φτάνει τα 100 μέτρα.
Κατόπιν θα επισκεφθούμε τις περίφημες πηγές του Λάδωνα, το μέρος που πηγάζει ο ποταμός, στου οποίου τα νερά περπατήσαμε στη ποταμοδιάσχιση του Σαββάτου.

Γεύμα σε κοντινή περιοχή.
Εκτιμώμενη ώρα άφιξης στην Αθήνα στις 21:30.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι περιλαμβάνεται

Οδική μεταφορά
Διαμονή σε ξενοδοχείο στην Αρχαία Ολυμπία με πρωινό.
Έμπειροι, Πιστοποιημένοι συνοδοί βουνού & Πρώτων Βοηθειών.
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος.
Ομαδικό Φαρμακείο
Ασφάλεια αστικής και γενικής ευθύνης.
ΦΠΑ

Τι δεν περιλαμβάνεται

Προσωπικά έξοδα
Οτιδήποτε δεν αναφέρεται παραπάνω.

Να έχετε μαζί σας

Πεζοπορικό μποτάκι.
Πεζοπορικά μπαστούνια.
Αδιάβροχα ρούχα
Σακίδιο πεζοπορίας.
Ρούχα για 2 ημέρες ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.
Καπέλο, γυαλά ηλίου, αντηλιακό.
Μαγιό, πετσέτα, σαγιονάρες.
Φακο κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες.
Σνακ/τρόφιμα για τις 2 ημέρες, νερό.
Ατομικό φαρμακείο

Σημειώσεις

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Από Αθήνα στις 07:00

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ:

1η Ημέρα.
10 χιλιόμετρα, Κυκλική, 6 ώρες.Υ.Δ. +/-300μ. – Δυσκολία Α+’

2η Ημέρα.
6 χιλιόμετρα, Διάσχιση, 3 ώρες.Υ.Δ. +200μ./-170μ. – Δυσκολία Α’

 

Χάρτης

Δήλωση συμμετοχής

  • *Όνομα
    *Επώνυμο
    *Email
    *Κινητό τηλέφωνο

Συνεργασία με την Terramare

Εξοπλιστείτε για το ταξίδι σας με έκπτωση!

Συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε από τις ιδιαίτερες εμπειρικές εξορμήσεις μας, λαμβάνετε εκπτώσεις έως και 20% σε προϊόντα όπως σακίδια, παπούτσια, ρούχα, αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό, στο συνεργαζόμενο κατάστημα ειδών υπαίθριου τουρισμού και δραστηριοτήτων, Terra Mare, με την κατάλληλη καθοδήγηση από εμάς και από τους ανθρώπους μας εκεί! 

Απολαύστε τις εκδρομές μας με τον καλύτερο εξοπλισμό στις καλύτερες τιμές!