ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΩΝ

Όπως όλα τα χόμπυ και οι δραστηριότητες έτσι και η πεζοπορία σε οποιοδήποτε περιβάλλον χρειάζεται τις κατάλληλες γνώσεις και τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Πριν από αρκετά χρόνια, παρόλο που δεν υπήρχε η τεχνογνωσία του σήμερα, οι ορειβάτες είχαν μεγάλες επιτυχίες και ολοκλήρωναν διαδρομές όλων των επιπέδων, χρησιμοποιώντας με βάσει την λογική τους απλά καθημερινά αντικείμενα. Βαριά παλτά για το κρύο, βαμβακερές μπλούζες, αδιάβροχα νάιλον παντελόνια, μπότες – γαλότσες στρατού. Τι άλλαξε σε σχέση με τότε και χρειάζεται να επενδύουμε χρήματα στον εξοπλισμό μας? Η απάντηση βρίσκεται στις λέξεις ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΝΕΣΗ.

Όσο πιο σωστό και κατάλληλο εξοπλισμό χρησιμοποιούμαι στην αντίστοιχη δραστηριότητα, τόσο πιο πολύ θα απολαμβάνουμε το χόμπυ μας και τόσο πιο ασφαλές θα είναι! Στις δραστηριότητες του βουνού ο εξοπλισμός μας χρειάζεται τον χρυσό συνδυασμό – αναλογία ΒΆΡΟΣ με ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Όσο πιο σωστή είναι αυτή η αναλογία, τόσο πιο ασφαλείς είμαστε, τόσο περισσότερο θα απολαμβάνουμε την φύση αλλά και τόσο πιο πολύ θα ανεβαίνει το κόστος αυτών που αγοράζουμε.

Χρυσός κανόνας για την αγορά ενός προϊόντος που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε στο βουνό είναι να γνωρίζουμε ακριβώς την χρήση του. Ή καλύτερα να γνωρίζουμε εμείς τι θέλουμε να κάνουμε και να αγοράζουμε τα αντίστοιχα πράγματα. Άλλο sleeping bag είναι για τα καταφύγια και άλλο για διανυκτέρευση σε υψόμετρο στην φύση. Άλλο μποτάκι είναι για πεζοπορία σε ξηρό περιβάλλον και άλλο για χιονοπορείες. Παρακάτω αναφέρονται όλος ο βασικός εξοπλισμός που θα απασχολήσουν έναν μέσο πεζοπόρο, οποιουδήποτε επιπέδου, οποιαδήποτε εποχής.

ΣΑΚΙΔΙΟ

Τα πεζοπορικά σακίδιο μετριόνται σε λίτρα. Από 20-40 που είναι κατάλληλα για μονοήμερες διαδρομές, 40-60 που είναι κατάλληλα για πολυήμερες εξορμήσεις και 60-85 που χρησιμεύουν κυρίως για μεταφορά εξοπλισμού αποστολών στο εξωτερικό. Το βασικό χαρακτηριστικό των πεζοπορικών σακιδίων είναι η ύπαρξη ιμάντων μέσης και στήθους. Όσο πιο μεγάλο είναι το σακίδιο τόσο πιο μεγάλος, σκληρός και άνετος πρέπει να είναι ο ιμάντας μέσης. Και αυτό γιατί το σωστό πεζοπορικό σακίδιο πρέπει να στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του ΣΤΗΝ ΛΕΚΑΝΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ και όχι στους ώμους. Κατά τον ίδιο τρόπο, όσο πιο βαρύ είναι το σακίδιο, τόσο πιο σταθερή πλάτη πρέπει να έχει (σκληρός σκελετός). Άλλο χαρακτηριστικό είναι τα πολλά φερμουάρ και οι πολλοί είσοδοι στο κύριο σώμα του σακιδίου που μας βοηθά για απλές πεζοπορίες, αλλά σε πιο τεχνικές καταστάσεις (αναρρίχηση, σκι) θέλουμε σακίδια χωρίς πολλές τσέπες για να μην ενοχλούν στις κινήσεις μας (τεχνικά σακίδια). Τα σακίδια επίσης έχουν αδιάβροχο κάλυμμα (συνήθως κρύβεται στο φερμουάρ που υπάρχει στον πάτο)  ή έχουν βαθμό αδιαβροχοποίησης από μόνα τους. Τα σακίδια έχουν πολλούς ιμάντες που ρυθμίζουν την πλάτη, την μέση, και φέρνουν κοντά στο σώμα μας το βάρος. Εάν θέλετε να έχετε ένα σακίδιο για αρχή, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα 40-50 λίτρων που είναι κατάλληλο και για μονοήμερες αλλά και για πολυήμερες εξορμήσεις.

ΜΠΟΤΑΚΙΑ

Σε πεζοπορία οποιουδήποτε επιπέδου σε ορεινό περιβάλλον, συνίσταται η χρήση παπουτσιού που καλύπτει τον αστράγαλο ώστε να του παρέχει ασφάλεια σε περίπτωση (πολύ συχνή) στραβοπατήματος στο τερέν. Ο πάτος ενός καλού παπουτσιού μας προστατεύει επίσης από τους έντονους κραδασμούς στο ανώμαλο έδαφος. Τα μποτάκια λοιπόν χωρίζονται σε εύκαμπτα (μαλακά δηλαδή για απλές άνετες πεζοπορίες, κυρίως καλοκαιριού), σε ημιάκαμπτα (ο πάτος λυγίζει ελάχιστα και είναι κατάλληλα για απλές πεζοπορίες αλλά και για χιόνι ή διάσχιση πολλών ημερών) και άκαμπτα που είναι για αποκλειστική χρήση σε χιονισμένο τερέν και πάγο. Όλα τα μποτάκια όμως καλό είναι να έχουν την τεχνολογία αδιαβροχοποίησης Goretex, για να σας προστατεύουν ακόμα και σε ψιλή ξαφνική βροχή.

ΜΠΑΤΟΝ

Η χρήση των μπαστουνιών πεζοπορίας δεν είναι ποτέ υποχρεωτική, είναι όμως πολύ χρήσιμη, διότι μας προστατεύουν μακροχρόνια από τραυματισμούς κυρίως στα γόνατα. Και αυτό γίνεται γιατί τα μπατόν, ειδικά στις κατηφόρες απορροφούν περίπου το 30% του βάρους μας που πάει στα γόνατα. Στις ανηφόρες επίσης στηριζόμαστε σε αυτά και δίνουμε ώθηση για πιο εύκολη ανάβαση. Μας δίνουν επίσης σταθερότητα, ειδικά αν κουβαλάμε βάρος. Είναι ουσιαστικά η φυσική προέκταση των χεριών μας. Είναι σαν να μεγαλώνουμε τα χέρια μας ώστε να περπατάμε με 4 σημεία επαφής. Αυτό που μπερδεύει πολλούς στην αρχή είναι ο συγχρονισμός της κίνησης, ο οποίος όμως ακολουθεί τον φυσικό μας βηματισμό (εναλλάξ χέρι πόδι).

ΕΝΔΥΣΗ

Ο ρουχισμός στο βουνό είναι πολύ σημαντικός αν και πολύ τον αγνοούν θεωρώντας ότι τα ρούχα καθημερινής χρήσης είναι αρκετά. Κι έχουν δίκιο σε κάποιες περιπτώσεις, και με την προϋπόθεση ότι θα ταλαιπωρηθούν! Κατά την πεζοπορία χρησιμοποιούμε στρώματα τεχνικών ρούχων, τα οποία αλλάζουμε ανάλογα με την θερμοκρασία, την υγρασία, τον αέρα και την βροχή. Σας γράφουμε με την σειρά όλα τα ρούχα που μπορούν να φορεθούν και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες επιλέγετε την ποιότητα του καθενός και αφαιρείτε ότι δεν χρειάζεστε. ΙΣΟΘΕΡΜΙΚΑ πάνω κάτω είναι η πρώτη στρώση. ΤΕΧΝΙΚΟ T-SHIRT, ελαφρύ πoυ στεγνώνει γρήγορα πάνω από αυτό. Ακολουθεί το τεχνικό ΦΛΙΣ ελαφρύ και ζεστό, σχετικά εφαρμοστό. Ύστερα μπαίνει η ΒΕΣΤΑ, συνθετική αλλά ακόμα καλύτερα η πουπουλένια. Με πλεονέκτημα τον πολύ μικρό όγκο και βάρος, και την μόνωση που προκαλεί το πούπουλο, και μειονέκτημα ότι δεν είναι αδιάβροχες και θέλουν προσοχή ακόμα και στην υγρασία. Κι από πάνω μπαίνει Η ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΑΔΙΑΒΟΡΧΗ ΑΝΤΙΑΝΕΜΙΚΗ. Καλό είναι να είναι τεχνολογίας Goretex ώστε να έχει μεγάλο βαθμό αδιαβροχοποίησης και ταυτόχρονα να είναι διαπνέον ώστε να μην ιδρώνετε. Στα πόδια ξεκινάμε με το ισοθερμικό όπως είπαμε και ανάλογα με τον καιρό φοράμε παντελόνι softsell (καλοκαιρινό ελαφρύ) ή Hardsell (χοντρό με επένδυση φλις). Αυτό μπορεί να είναι και υδροφοβικό. Για την πολύ βροχή υπάρχει παντελόνι Goretex λεπτό που προσφέρει πλήρη αδιαβροχοποίηση και φοριέται πάνω από αυτά. Αυτά είναι τα βασικά στρώματα (layers) που φοριούνται στο βουνό και μπορείτε να μεταβάλλετε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Την ένδυση συμπληρώνουν τα γάντια (αδιάβροχα, μάλλινα), τα μπαφ μαντήλια με φλις ή χωρίς, που μπαίνουν στο λαιμό ή στο κεφάλι, και οι γκέτες που είναι πλήρως αδιάβροχες και καλύπτουν το κομμάτι από το γόνατο μέχρι τον αστράγαλο και φοριούνται έξω από το παντελόνι και το παπούτσι σε συνθήκες βροχής ή χιονιού.

Όλα αυτά είναι τα βασικά πράγματα που θα χρησιμοποιήσει ένας πεζοπόρος ακόμα και σε μια απλή μονοήμερη διαδρομή. Από εδώ και πέρα ξεκινά μια ατελείωτη γκάμα εξοπλισμού, ανάλογα με το επίπεδο, τις καιρικές συνθήκες και την ακριβή δραστηριότητα που θα κάνει ο καθένας μας στην φύση και αναφέρονται σε επόμενα άρθρα!

ΞΥΛΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

— ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ BLACK-WEEK 21-29/11 —

Κλείσε το επόμενο ταξίδι σου με ασυναγώνιστες εκπτώσεις!