Είναι ευρέως γνωστή η ιστορία με το τέρας του λοχνές, την Νέσι, που κρύβεται στον πυθμένα μιας λίμνης στη Σκωτία. Στην Ελλάδα όμως υπάρχουν, όχι μία, αλλά αρκετές λίμνες που τρέφουν στα νερά τους θρύλους και παραδόσεις, αλλά υστερούν σε διασημότητα. Πρόκειται για αλπικές λίμνες σε υψόμετρο 2000 μέτρων και άνω, οι οποίες, κατά την επιστημονική εξήγηση, αποτελούν απομεινάρια παγετώνων και δημιουργούν εξωπραγματικά τοπία, αλλά και σημαντικά οικοσυστήματα στις κορυφές των ψηλότερων βουνών μας. Σε αυτές επιβιώνει ο αλπικός Τρίτωνας, αμφίβιο ερπετό περίπου 10 εκατοστών, που θυμίζει… δράκο! Η χλωρίδα τους περιέχει βιόλες, ορχιδέες, κρίνους και αγριομενεξέδες! Φυσικά αυτές οι λίμνες είναι προσβάσιμες μόνο με τα πόδια και αποτελούν πόλο έλξης για ορειβάτες και φυσιολάτρες. Είναι οι μυθικές δρακόλιμνες!
Η πιο ξακουστή από αυτές είναι στην Τύμφη στα 2.030 μέτρα υψόμετρο. Η πρόσβαση γίνεται από το μικρό Πάπιγκο σε 4 ώρες. Βρίσκεται σε αλπικό λιβάδι, 3,5 ώρες πριν την κορυφή Γκαμήλα (2.497 μέτρα). Το καταφύγιο της Αστράκας απέχει 1 ώρα για όσους θέλουν να διανυκτερεύσουν στο αλπικό τοπίο.
Στη συνέχεια έχουμε την αδερφή της στο βουνό που βρίσκεται απέναντί της, τον Σμόλικα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όρος της Ελλάδας με υψόμετρο 2.639 μέτρα. Η δρακόλιμνη βρίσκεται στα 2.160 μέτρα και λέγεται Λύγκα. Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Πάδες σε περίπου 2,5 ώρες. Έχει βάθος 20 μέτρα και σχήμα καρδιάς. Εξαιρετική είναι η εικόνα της καθώς κατηφορίζουμε από την κορυφή. Ο μύθος συνδέει τις δύο λίμνες έχοντας ως αφορμή ένα πραγματικό, άξιο απορίας, γεγονός. Η πρώτη έχει μαύρο έδαφος με άσπρες πέτρες και η δεύτερη το αντίθετο. Λέγεται λοιπόν ότι εκεί κατοικούσαν δράκοι, εχθροί μεταξύ τους, και ο ένας πετούσε πέτρες στον άλλον!
Η τρίτη δρακόλιμνη βρίσκεται στο βουνό – εμπόλεμη ζώνη κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο – Γράμμος, ακριβώς στα σύνορα με την Αλβανία. Λέγεται Γκιστόβα και είναι η ψηλότερη της Ελλάδας, σκαρφαλωμένη στα 2.350 μέτρα. Η πρόσβασή της γίνεται από το χωριό Γράμμος και απέχει μόλις 40 λεπτά από την κορυφή. Κατά την προσωπική μου γνώμη είναι η πιο όμορφη γιατί, λόγω υψομέτρου, διατηρεί πάγο για μεγάλο μέρος του χρόνου, δημιουργώντας σκηνικό Ανταρκτικής!
Οι δυο επόμενες ημιαλπικές λιμνούλες, της Φλέγγας, βρίσκονται στο όρος Μαυροβούνι, ανάμεσα σε Καλαμπάκα και Ιωάννινα, σε υψόμετρο 1.960 και 1.940 μέτρα. Αποτελούν αξιοθέατο του εθνικού δρυμού της Πίνδου και έχουν θέα στην προστατευμένη Βάλια Κάλντα. Η ψηλότερη λίμνη δέχεται τα νερά των πηγών και τροφοδοτεί την δεύτερη, 20 μέτρα χαμηλότερα. Είναι προσβάσιμες από αρκετά μονοπάτια με επικρατέστερες αφετηρίες το καταφύγιο του Μετσόβου σε 2 ώρες ή το αρκουδόρεμα σε 3 ώρες. Ο δικός τους μύθος λέει ότι κάποτε υπήρχε ο Πίνδος, που είχε δύο αδέρφια, οι οποίοι θέλησαν να τον σκοτώσουν. Αυτός κρύφτηκε στα βουνά και βρήκε τον δράκο Λύγκο για συντροφιά. Τα αδέρφια του όταν ανακάλυψαν το κρησφύγετό του έστησαν ενέδρα ενώ ο δράκος έλειπε. Όταν επέστρεψε, τα δάκρυά του για τον χαμό του φίλου του δημιούργησαν τις λίμνες της Φλέγγας και τα βουνά τριγύρω ονομάστηκαν Πίνδος!
Τελευταία αξιοσημείωτη δρακόλιμνη είναι αυτή της Βερλίγκας. Βρίσκεται στο όρος Λάκμος στα 2.050 μέτρα και είναι οι πηγές του Αχελώου ποταμού.. Είναι πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες αφού αποτελείται από φιδόμορφες νεροσυρμές. Η παράδοση αναφέρει ότι εκεί υπήρχε ένας δράκος που δεν φαινόταν. Κάποια μέρα ξεπήδησε και έρποντας για λίγα μέτρα εξαφανίστηκε σε μία τρύπα μέσα τη γη, εκεί που χάνονται τα νερά. Από το σημείο που εμφανίστηκε ο δράκος βγήκε νερό, που ακολούθησε την πορεία του!